Sam Altman: ICO’lar balon ama altında önemli bir gerçek yatıyor

Sam Altman: ICO’lar balon ama altında önemli bir gerçek yatıyor

Dünyanın en iyi hızlandırma programlarından biri olan Y Combinator'ın başkanı Sam AltmanTechCrunch Disrupt San Francisco 2017'nin sahnesinde yer aldı. Politikayla da yakından ilgilendiğini bildiğimiz Altman, dinleyicilerle temel gelir seviyeleri, Silikon Vadisi kültürü ve politika hakkında sorular soruları cevaplandırdı.

Sam Altman, Stanford’da başlattıkları ücretsiz online Girişim Okulu derslerine değinerek bugüne kadar 3 bine yakın girişimle çalışabildiklerini ve girişimlerin bugün dünyada önemli şeyler yapabilmek için en önemli araçlardan biri olduğunu söyledi. Altman konuşmasında öne çıkan noktalardan biri çıtayı yükseltmenin her zaman için artı olmamasıydı çünkü her seferinde yine de tamamlanma hissine ulaşılmıyor. Bu yüzden YC'nin sürekli ilerleme yolunda olacağını belirtiyor.

Altman'ın girişim ekosisteminde çok hata yapmanın önemli olmadığını, önemli olanın o hataların oluşturacağı negatiflikleri azaltmak gerektiğini belirtmesi de ders kitaplarına yazılası cümlelerden biri. "En güzel girişim fikirlerinin başta kuruculara kötü bir fikir olarak gelmesi tamamen normal, gerçekten kötü de olabilir. Sürekli hata yapıp, batırabiliriz de" sözlerine YC'nin büyümesini istediğini de ekliyor. Altman her zaman için bir girişim için büyürse iyiye mi yoksa kötüye mi gider sorusunun sorulması gerektiğinin üstünde duruyor. Altman'ın sözlerine bakarsak YC için ise bu cevabın büyümenin iyi olacağı yönünde olduğu çok açık.

YC'nin Çin'e açılması konusuna da değinen Altman, henüz kesinleşmiş paylaşabilecekleri bir karar olmadığını söylese de, tanıdığı yetenekli girişimcilerin ve yazılımcıların Çin'le işbirliği içinde olduğunu da ekliyor.

Bitcoin ve ICO'lar balon mu?

ICO'nun balon olup olmadığına değinen Sam Altman, şu an gerçek olmayacak bir balon gibi görünse de altında yatan bir gerçeklik olduğunu ve bu gerçekliğin zeki insanları çektiğini söylüyor. Kesinlikle balon diyerek sözlerine devama eden Altman internet için de zamanında balon demişlerdi buna karşılık altında yatan gerçekliğin ortaya çıktığına değindi. Bitcoin konusunda ise çeşitli düzenlemelere gidilmesi konusuna olumlu bakıyor.

Politikaya girmek için işimi bırakmak istemiyorum

Her ne kadar politikayla ilgilenmek istese de, Sam Altman şu anki işinde çok mutlu ve bunu politikaya atılmak adına bırakmak istemiyor. Ancak kendisi birebir politika içinde olmayacak olsa da destekleyeceği adayların özelliklerine dair ipuçları veriyor. Bu insanların malesef başarılı olmaları yetmediğini, bazılarının her ne kadar başarılı olsalar da politika için doğmadıklarını veya yeterli desteği arkalarında bulamadıklarını söylüyor.

Altman'a göre şu anki sistemde eksik olan şeyin yöneticilerin genelinin "kariyer-politikacısı" olması. Politikacıların takip etmesi gereken yol daha çok kariyer-politikacısı olmaktansa kariyeri olan politikacılar olması olduğunu savunuyor.

Yapay zekanın riskleri üzerinde durulmalı

Yapay zeka teknolojisi riskleri konusunda ise Elon Musk'ı destekleyen Altman, geç olmasındansa erken davranılması gerektiğini ve önlemlerin erken alınması gerektiğini düşünüyor. Asıl önemli konunun önyargı ve çelişkilerin kaynaklarının ne olduğunun bilinmesi olduğunu ve bu konuda panik olmaya gerek olmadan düşünülmesi gerektiğini söylüyor.

Yapay zekanın çok fazla risk taşıdığına ve çok hızlı geliştiğine de değinen Altman, yapay zekanın gerçekleşeceğine de kimse inanmıyordu ancak şurada birkaç yıl içinde nereye geldiği hepimizi şaşırtacağını savunuyor. Önemli olan bu teknolojinin toplumu nasıl etkileyeceğini ve risklerin nasıl azaltılacağını konuşmak olduğunu destekliyor.

Workup by Türkiye İş Bankası‘nın katkılarıyla Webrazzi ekibi olarak katıldığımız TechCrunch San Francisco Disrupt 2017 etkinliği devamında Sam Altman'la yapacağımız özel röportaj için bizi takip etmeye devam edin.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.