Geçtiğimiz ay Sankonline liderliğinde 13 milyon TL yatırım alan Otelz.com, Çin’in turizm devi Ctrip ile anlaşarak yurt dışı açılımını Uzak Doğu'dan başlatıyor.
2013 yılında yerli sermayeyle kurulan Otelz, kendi dikeyinde ön ödemesiz rezervasyon hizmeti veren bir girişimlerden biri. Portföyünde 7 bin 500’den fazla otel barındıran girişim önce 2015'te, ardından 2017'de önemli bir yatırım alarak pazardaki yerini sağlamlaştırmıştı. İkinci yatırımla teknoloji, pazarlama ve coğrafi büyüme planlarına öncelik vereceğini de açıklamıştı.
Aldığımız yeni bilgilere göre Otelz.com, coğrafi büyüme anlamında ilk adımı attı ve Çinli turizm devi Ctrip ile anlaşma sağladı. Yapılan anlaşmaya göre Otelz, Ctrip'e fiyat ve kontenjan bilgisi sağlayarak iş ortaklığı yapacak. Satışlar Otelz üzerinden yapılmayacak ancak başarılı rezervasyonlar Otelz'ye gelir kazandıracak.
Hedef 2018'de 50 bin Çinli turiste hizmet vermek
2018'de 50 bin Çinli turiste hizmet vermeyi hedefleyen Otelz'nin CEO’su Bertan Aner anlaşmayla ilgili olarak;
Türkiye 15 binden fazla konaklama tesisi ile dünyanın 6. büyük turizm ülkesi. Bu kadar büyük yatak kapasitesini sınırlı bir pazara bağlı kalarak doldurmak oldukça zor. Bu yüzden farklı pazarlara açılmanın yollarını bulmamız gerekiyordu. Hükümetimizin ve Turizm Bakanlığı’nın izlediği olumlu Çin politikaları sayesinde 2018’de bu dev pazardan pay almak için önemli bir girişimde bulunduk.
diyor ve Çinli turistlerin Türkiye ekonomisine 100 milyon dolar katkı sağlamasını beklediklerini ekliyor. Aner, Booking.com'un Türkiye’de faaliyetlerinin kısıtlanmasından sonra otelz.com’un hızlı büyüdüğünü de ifade ediyor ancak yerli rakiplerin daha büyük engel olduğunun altını çiziyor; "Oteller ile rekabet kanuna aykırı tek yetkili anlaşmalar yapmak sureti ile bizim bu otellere müşteri göndermemizi engellemeye çalışıyorlar."
2017 yılında 300 bin Türk vatandaşına Türkiye’deki otellerde konaklama imkanı sunan Otelz'nin Çin açılımıyla kendine daha büyük hedefler koyduğu ortada. Turizm sektöründeki rekabetin de sadece küresel oyuncular arasında olmadığı malum. Bakalım önümüzdeki dönemde Booking.com ve rekabet dinamikleri açısından nasıl bir dönem bizi karşılayacak...
Kaçıranlar için Ctrip'in geçen yıl 1,74 milyar dolara SkyScanner’ı satın aldığını ve Skyscanner'ın dikkat çeken hikayesini de paylaşmadan geçmeyelim.