Yapay Zeka (AI) teknolojilerinin kullanım ve çalışma alanlarının hızla artması bu alanda organizasyonların iç yapılarını da değiştirmeye başladı. Google'a bağlı yapay zeka araştırma şirketi DeepMind da bu değişime ayak uyduran ilk şirketler arasında yer alıyor. Teknoloji şirketi AI'nin gerçek hayattaki etkilerini anlamak için şirket içinde 'Etik ve Toplum' araştırma ekibi kurdu.
DeepMind'ın bloğundaki duyuruda yapay zekanın ancak büyük etik standartları olması durumunda dünyaya büyük bir fayda sağlayacağı ifade edildi. Bu alanda çalışan uzmanlara da seslenen firma, teknolojinin değer bakımından tarafsız olmadığını ve çalışmalarının ahlaki ve toplumsal etkileri için sorumluluk üstenlemeri gerektiğini belirtti.
DeepMind'daki konu ile ilgili çalışan ekip, beşeri bilimler, sosyal bilimler ve diğer alanlarda uzmanlardan oluşan ekiplerle AI üzerine disiplinlerarası bir çalışma yapmayı planlıyor. Öte yandan şirket, Facebook, Apple, Microsoft, Amazon gibi birçok teknoloji şirketini içeren partnerlikler ile AI'nin insanlık yararına olmasını sağlamak için çalışıyor.
2014 yılında Google'ın çatı şirketi Alphabet'in bir parçası haline gelen Deepmind, 2010 yılında Londra'da kuruldu. Şirketin İngiltere dışında ABD ve Canada'da da ofisleri bulunuyor. Şirket yöneticileri AI teknolojilerinin topluma hizmet etmeleri durumunda, AI'nin toplumun öncelikleri ve endişeleri ile şekillenmesi gerektiğini düşünüyorlar.
Yapay zekanın insanlık için bir şer mi yoksa hayır mı olduğu son zamanlarda daha sık gündeme gelen bir konu. Teknoloji şirketlerinin CEO'ları arasında konu ile ilgili küçük münakaşalar da yaşanmadı değil. Tesla, SpaceX gibi şirketlerin kurucusu Elon Musk da sık sık konuya dikkat çekiyor. Musk, geçtiğimiz aylarda AI tehlikesine dikkat çekmek yapay zekanın Kuzey Kore'den daha tehlikeli olduğunu söylemişti.