Kendini ulaşıma adayan Elon Musk'ın tüm projeleri

Elon Musk ulaşım alanında duyurdurduğu son projeleri ile hayal gücünün sınırları olmadığını bir daha gösterdi.
Kendini ulaşıma adayan Elon Musk'ın tüm projeleri

Elon Musk'ın tek odağının "ulaşım" olmamasına rağmen sadece ulaşım alanında duyurduğu projeleri bile kafaları karıştırmaya yetiyor. Birbirinden farklı hedefleri olan bu ulaşım projelerine kronolojik olarak bir göz atalım.

SpaceX - 2002

Elon Musk'ın ilk ulaşım projesi olarak adlandırabileceğimiz SpaceX, kendi ihtiyacı doğrultusunda ortaya çıkmış bir proje. Elon Musk, 2001 yılında Mars'ta medeniyet kurmanın temellerini atabilmek için araştırmalar yaparken kullanılan roketlerin maliyetinin olması gerekenden çok fazla olduğunu görmüş ve asıl hedefine ulaşabilmek için önce uzay taşımacılığını ucuzlatabilmenin yollarını aramaya karar veriyor. Yeniden kullanılabilecek roketler üretmek ve roketleri yaklaşık 10 kat ucuza mal etmek amacıyla kurulan SpaceX bu hedeflerine ulaşmış durumda. Şu anda NASA'ya hizmet veren bir şirket olan SpaceX aynı zamanda Elon Musk'ın ana amacı olan Mars'ta koloni kurma fikrini de desteklemeye devam ediyor. 100 milyon dolarlık öz sermaye ile kurulan SpaceX şu anda 10 milyar dolarlık bir değerlemeye sahip ve Elon Musk'ın açıklamalarına göre Mars'a düzenli yolcu taşımaya başlayana kadar halka açılmayacak. (Tüm SpaceX haberleri için tıklayın.)

Tesla - 2003

"Bir spor araba üret. O parayı uygun bir araba üretmek için kullan. O parayı daha da uygun bir araba üretmek için kullan. Tüm bunları yaparken sıfır emisyonlu olacak şekilde tamamen elektrik enerjisini kullan. Kimseye söyleme!"

Yukarıda okuduğunuz satırlar Tesla'nın 2016 yılında duyurduğu "master planın" bir özeti. 2003 yılında bu motto ile doğmuş olan Tesla, şu anda dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticisi ve dünya devi otomobil üreticilerinin tüm planlarını altüst eden bir şirket konumunda.

Elon Musk, SpaceX projesini olduğu gibi Tesla'yı da sadece 3 kişi ve bir plan halindeyken fonlayarak bu günlere gelmesini sağladı. (Tüm Tesla haberleri için tıklayın.)

Hyperloop - 2012

Öncelikle karışıklık olmaması için Hyperloop One ile Elon Musk'ın resmi bir ilişkisinin olmadığını belirtmekte fayda var. Resmi bir ilişkisinin olmaması, bir bağlantısının olmadığı anlamına gelmiyor tabi. Hyperloop, 5. ulaşım sistemi olarak hayatımıza dahil olmaya hazırlanan (ilk 4'ü; hava, kara, deniz ve raylı ulaşım) yeni bir teknoloji. Elon Musk ve silikon vadisi yatırımcılarından Shervin Pishevar'ın Küba'ya doğru yaptıkları bir yolculukta Elon Musk'ın ilk defa paylaştığı Hyperloop fikri, basınçlı tüplerin, sürtünmesize yakın bir ortamda süpersonik bir hızla yolcu veya kargo taşımasına imkan sağlayan yeni bir ulaşım sistemidir.

Anlaşıldığı üzere Elon Musk'ın fikir babası olduğu bu fikir, SpaceX ve Tesla mühendislerinin yoğun bir çalışması sonucu olgunlaştırılıp tüm detayları ile 2013 yılında paylaşıldı. 2014 yılında ise Shervin Pishevar'ın yatırımcı önderliğinde Hyperloop One şirketi kuruldu. Bu şirketin hedefi Elon Musk'ın paylaştığı bir hayali gerçeğe dönüştürmek ve her geçen gün bu hayalin gerçeğe dönüşme ihtimali artıyor. (Tüm Hyperloop One haberleri için tıklayın.)

The Boring Company - 2016

2016 yılının soğuk bir aralık gününde Elon Musk trafikte sıkışıp kalınca "Bir tünel açma makinası üretip sadece kazmaya başlayacağım..." şeklinde bir Tweet attı ve böylece The Boring Company doğmuş oldu. The Boring Company'nin amacı, tabi ki sadece tünel kazmak değil, bu tüneller sayesinde trafik sıkışıklığına çözüm üretmek. Yer altında hızlı ve kontrollü hareket edebilecek patenler sayesinde yer altında bir ulaşım ağı kurmayı hedefleyen Elon Musk aynı zamanda bu teknolojiyi Hyperloop ağı ile beraber kullanmayı amaçlıyor. Yani bir yandan aracınız hızlı patenler ile taşınırken diğer yandan da insan ve kargo taşıyan Hyperloop tüpü yer alabilecek. (Tüm The Boring Company haberleri için tıklayın.)

Dünya üzerinde roketle yolculuk - 2017

Elon Musk'ın en yeni projesi ise geçtiğimiz günlerde Instagram profilinde paylaştığı iki video ile açıklanan ve SpaceX'in bilgi birikimini kullanarak dünya üzerinde roketle yolculuk yapılmasını amaçlayan yeni bir ulaşım projesi. Temel olarak şehir merkezlerinden biraz uzakta yer alacak (havaalanları gibi) roket fırlatma alanlarından yolcuları dünyanın herhangi bir noktasına 1 saatten kısa bir sürede göndermeyi hedefleyen bu proje, SpaceX'in tekrar tekrar kullanılabilen roket teknolojisine dayanıyor. Fırlatma sonrası kapsül ve gövdenin ayrıştığı görülen videoda kapsül tekrar kullanıma giderken kapsül, taşıma işlemini tamamlayarak hedefe ulaşıyor ve geri dönebilmek üzere kullanıma hazır oluyor. Elon Musk'ın paylaştığı bu yeni projenin en şaşırtıcı iddiası ise yolculukların ücretinin ekonomi sınıfı uçak biletlerine eşit olacağını belirtmesi.

Evet, Elon Musk'ın bilinen bütün ulaşım projeleri 2017 yılı Ekim ayı başlangıçında bu kadar. Elon Musk'ın her an yeni bir proje duyurma kapasitesi olduğu için bunu belirtiyorum çünkü kısa bir süre sonra bu yazıyı okuduğunuzda yeni projeler eklenmiş olabilir.

Elon Musk gibi bir girişimcinin hayal kurması ve bu hayalleri gerçeğe dönüştürmek için çalışması gerçekten oldukça değerli bir şey. Tüm projelerin başarıyla sonuçlanma olasılığını bilmiyorum fakat milyonlarca insanın hayatını değiştirmeye yönelik bu hamleler dünyanın geleceğine de yön veriyor. Bu projelerin kendisi hayata geçmese de bir başkasını, başka bir proje geliştirmeye itebiliyor. SpaceX ve Tesla ile bunu nasıl başardığını kendimiz gözlemleyebilecek kadar şanslıyız. Umuyorum diğer projelerin de gerçeğe dönüştüğünü görebilecek kadar şanslıyızdır.

Unutmadan, Elon Musk ile ilgili tüm haberler için tıklayın.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.