Accenture Interactive'den AI destekli programatik reklam aracı

Accenture Interactive'den AI destekli programatik reklam aracı

Son yıllarda dijital içerik tüketimine yönelik yoğun talep üretim tarafında bir çok şirketi oyuna dahil etti . Bu alanda pasta o kadar büyük ki, öngörüleri yüksek danışmanlık şirketleri erken davranarak geçtiğimiz yıllarda kendilerine düşen payı almak için kolları sıvadılar bile. Marka değerleri ve güveninirliklerinin arkasındaki itici güç ile Deloitte, PwC ya da Accenture gibi şirketler içerik üretimine yönelik kendi ajanslarını kurdular.

Accenture'un ajans bacağı olan Accenture Interactive, bugün içerik üretimi üzerine 5 binden fazla kişiyi istihdam ediyor. Şirket bugünlerde ise reklam dünyasındaki dinamikleri tamamen değiştirecek bir ürün ile karşımızda. Hatırladığınız üzere ajans, geçtiğimiz aylarda Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali'nde oldukça iddialı bir ürünü tanıtmıştı. Bu, video içeriklerinde ürün yerleştirmeyi yapay zeka yardımı ile kişiselleştiren bir programatik reklam aracıydı.

Konuyu biraz daha açacak olursak; bu araç ile video içinde yer alan farklı markalara ait ürünler  hedef kitlenin psikolojik ve demografik yapısına göre değişerek izleyicisi ile buluşabilir. Örneğin Fransa'da yaşayan bir kişi izlediği videoda yer alan uçağın kanadında France Air'in logosunu görebilirken, Almanya'da yaşayan başka bir izleyici German Wings'in logosunu görebilecek.

'Milyar dolarlık fırsat'

Accenture Interactive yeni programatik aracı ile oldukça iddialı olduğunu ve bu alanda çok hızlı ilerlediklerini söylüyor.  Şirket bir süredir farklı endüstrilerden markalar ve içerik üreticileri ile bir araya gelerek ürünün tanıtımını yapmaya başladı bile.  Yatırımı korumak için patent başvurusunda bulunan ajans 5 yıl içinde programdan milyarlarca dolar kar edebileceğini iddia ediyor. Henüz hiç bir şirketle anlaşma sağlanamasa da listede Netflix, Amazon gibi orjinal içerik alanına dev yatırımlar yapan büyük şirketler var.

Esnek fiyat aralığı

Ürün yerleştirme uzun yıllardır markaların tercih ettiği bir pazarlama modeli. Videolarda yer alan reklamlar çoğu zaman göz takibi yöntemi deneysel olarak ölçümleniyor. Ancak Accenture Interactive reklam başarısını ölçümlemek için artık böyle bir modele ihtiyaç olmayacağının altını çiziyor. İnsan gibi davranan ve insan davranışlarını simule eden yapay zekanın  videoya yerleştirilen ürünün izleyicide bıraktığı etkisi ölçümlenebilecek. Araç ile bu sayede gerçek zamanda izleyicinin dikkatini topladığı noktada ürün yerleştirmesi yapılabilecek. Fiyat ise ürünün yerleştiği kare ve kaldığı süre gibi parametrelerle belirlenebilecek.

İçerik üreticileri için yeni bir gelir modeli

Accenture Interactive şu anda hiç bir içerik üreticisi ya da şirketle anlaşmış değil. Ancak şirket bu reklam aracı ile Netflix gibi ücretli içerik sahiplerinin yeni bir modeline sahip olabileceği belirtiliyor. Şirketin sorumlu müdürü Alex Naressi, içerik sahiplerinin fremium ve premium olarak ürün kategorilerini belirleyerek ücretsiz içeriğe ulaşan video izleyecilerinin bu reklamları görebileceğini belirtiyor. Örneğin,  İnternette iPhone arayan bir izleyici, Netflix üzerinden izlediği bir dizinin herhangi bir karesinde aradığı iPhone telefonu bir masada ya da ekran arkasında duran bilboardlarda görebilecek.

Accenture Interactive'in ürünü henüz emekleme aşamasında olabilir. Şüphesiz kullanıcı mahremiyeti, marka yasal düzenlemeleleri gibi çizgilerin netleşmesi gereken bir çok düzenleme gerekiyor. Meraklılarına duyuralım,  şirket ürünün bir sonraki tanıtmını Eylül ayında dmexco'da yapacak.

Pazarlama dünyasında yeni bir çağ mı başlıyor?

Pazarlama dünyası şüphesiz hiç olmadığı kadar hızlı bir biçimde değişiyor. Müşteri kanadında değer yaratmak isteyen şirketler bunu daha iyi segmente edilebilen pazarlama araçları ile sağlamaya çalışıyorlar. Accenture Interactive'in piyasaya sunmak istediği bu ürün değer yaratmak için etkili bir araç olabilir. Reklam dünyasında yapay zeka, artırılmış gerçeklik destekli reklam modellerinin hayata geçmesi ile şüphesiz geleneksel pazarlama kanallarının kan kaybı daha hızlı artacaktır. Dijital reklam dünyası eskisi kadar uygun bütçeli olamayacaktır. Markalar ve ajanslar tüketicilerinin dikkatlerini çekebilmek için artık daha fazla yaratıcı olmak zorundalar.  İzleyicinin motivasyonunu düşüren   Pre-roll ya da middle-roll gibi video öncesinde, ortasında ya da sonunda oynayan reklamlar ilerleyen dönemlerde tüketici gözünde spam olarak algılanabilir. Oldukça heyecan verici bir dönemde rekabet hiç olmadığı kadar büyük olacak gibi görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.