Facebook tek başına piyasaya sürdüğü uygulamaları yavaş yavaş geri çekiyor. Facebook'un bundan bir yıl önce piyasaya sürdüğü ve 21 yaş altı kullanıcıları hedefleyerek Snapchat'in varlığını tehdit eden Lifestage App Store'dan geri çekildi. İlk olarak bir basın kuruluşu tarafından fark edilen bu geri çekilme Facebook tarafından da onaylandı.
Ancak bu Facebook'un yayından kaldırdığı tek uygulama değil. Lifestage'in yanı sıra Groups uygulaması da artık aktif değil. İlk olarak 2014 yılında piyasaya sürülen ve Facebook'un gruplara erişimi kolaylaşatıran Groups uygulamasının hayatına Facebook uygulaması içinde devam etmesi kararı verildi. Facebook yaptığı açıklamada: "Gruplarla ilgili çalışmalarda ana Facebook uygulaması ve facebook.com adresine odaklandığımızdan, iOS ve Android için Facebook Gruplar uygulamasını kaldırmaya karar verdik" ifadesini kullandı.
Groups uygulamasının kapanışı iki nedene bağlanabilir. Bunlardan ilki gruplara erişimin Facebook'un masaüstü ve mobil sürümlerinden kaldırılmaması. Zaten çok zor değişen kullanıcı alışkanlıklarını değiştirmek için bir adım atılmadı. Dolayısıyla kullanıcılar telefonlarında yer kaplayacak yeni bir uygulama daha yüklemek yerine hayatlarına her zamanki gibi devam etti. Bir diğer neden ise Groups uygulaması içinde bir haber kaynağı sistemi oluşturulmaması olabilir. Kullanıcılar her bir gruptaki içerikleri otomatik olarak tek bir haber kaynağında görmek yerine teker teker grupları ziyaret etmek durumundaydı.
Yine de Gruplar Facebook'un topluluk yaratma konusundaki temel taşlarından biri diyebiliriz. Facebook'da aynı fikirde olmalı ki yaptığı bir güncelleme ile gruplara özel bir haber kaynağı yaratmıştı.
İşin Lifestage tarafına gelecek olduğumuzda, bu uygulamayı biraz olsun hatırlamakta fayda var. Uygulamanın içerisinde kullanıcılar kendi biyografilerini oluşturuyor, video ve fotoğraf çekebiliyor, beğenilerini ve beğenmediklerini dile getirerek diğer sınıfa arkadaşlarıyla etkileşime geçebiliyordu. Geçtiğimiz yıl 19 yaşında olan ürün tasarımcısı Michael Sayman tarafından hayata geçirilen bu uygulamanın Instagram'ın varlığı ile rafa kalktığını düşünmek çok da yersiz olmaz.
Zira geçtiğimiz Nisan ayında Instagram'ın Hikayeler özelliği 200 milyon kullanıcısı ile 161 milyon kullanıcısı olan Snapchat'i geride bırakmıştı. Bu ay ortaya çıkan rakamlar da Snapchat'in hala geride olduğunu doğruluyor. Instagram 250 Milyon kullanıcıya ulaşırken Snapchat sadece 166 milyon kullanıcı ile büyüme hızında ciddi bir gerileme yaşıyor. Yine de bu durum aslında Facebook'un sahibi olduğu Instagram'ın Snapchat'i kopyalama yeteneğinden başka bir şeyi ortaya koymuyor.
Kendi ürettiği uygulamalarda daha önce de başarısızlıklar yaşayan Facebook adeta kopyalayarak ya da satın alarak hayatta kalıyor. Geçmişte Creative Labs'i kapatan Facebook'un, Slingshot ve Rooms uygulamalarını piyasadan geri çektiğini hatırlatalım.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap