Uluslararası Teknoloji Bankası bu yıl içinde Gebze'de faaliyete geçecek

Uluslararası Teknoloji Bankası bu yıl içinde Gebze'de faaliyete geçecek

En az gelişmiş ülkelerde teknoloji ve bilimsel çalışmaları desteklemek amacıyla Birleşmiş Milletler öncülüğünde kurulması planlanan Uluslararası Teknoloji Bankası'nın açılışı artık daha yakın. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Birleşmiş Milletler (BM) heyetinin Gebze'deki hazırlıkları değerlendirmek üzere Türkiye'ye geldiğini ve imzaların atılacağını açıkladı.

Türkiye'deki Uluslararası Teknoloji Bankası'nın Kocaeli'nin Gebze ilçesinde kurulması planlanıyor ve "Türkiye ile BM arasında" ev sahibi ülke anlaşmasının bu ay içinde hazırlanması ve imzalanması bekleniyor. İmzaların ardından Gebze'deki ofis alanıyla çalışanların belirleneceği ve bu yıl Uluslararası Teknoloji Bankası faaliyetlerine başlayacağı dile getiriliyor.

BM önderliğinde ve TÜBİTAK koordinasyonuyla kurulacak olan Uluslararası Teknoloji Bankasında finansman gönüllülük esasıyla sağlanıyor. Donör ülke olan Türkiye, ilk 5 yıl için yıllık 2 milyon dolar mali destek verecek. Teknoloji Bankası kurulduktan sonra ise BM üyesi birçok ülkenin de bankaya destek sağlaması bekleniyor. Ayrıca dünyaca ünlü teknoloji şirketlerinin de bankaya destek vermesi öngörülüyor.

Kalkınma için bilim ve teknoloji politikaları üretecek

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Bakan Özlü, kurulum sürecinde danışmanlık yapması ve önerilerde bulunması amacıyla Yüksek Düzeyli Uzmanlar Paneli oluşturulduğunu ifade ediyor ve BM heyetinin bakanlığı ziyaret ederek bu kapsamda mali, ayni yardım anlaşması konularını görüştüğünü ekliyor. Bakan Özlü'nün ifadelerine göre Uluslararası Teknoloji Bankası faaliyete geçtiğinde, öncelikle en az gelişmiş ülkeler için bir ihtiyaç analizi yapılacak ve eksiklikler doğrultusunda hizmet sunulacak. Söz konusu ülkelere, bilim ve teknoloji politikalarının geliştirilmesi, uygulanması, yönetişim mekanizmalarının kurulması konusunda eğitim ve destek verilecek. Ülkemiz bu yolla dünyadaki gelir adaletsizliğinin ve kalkınma düzeylerindeki büyük farklılıkların azaltılması yönündeki çabalara katkı sağlamayı amaçlıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başbakanlığı döneminde 2011 yılında katıldığı BM En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) Konferansı'nda bir taahhüt paketi açıklamıştı. 70. BM Genel Kurulunda da Uluslararası Teknoloji Bankasının Gebze'de kurulmasına karar verilmişti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.