Geçtiğimiz hafta 3.çeyrek net gelirini 5,66 milyar dolar olarak açıklayan Starbucks oldukça heyecanlı bir haberi paylaştı. Perakende sektöründe büyük yükseliş gösteren nadir şirketlerden biri olan şirket, dijital iş modeline daha fazla yoğunlaşacağını duyurdu. Hedef kitlesi ile daha fazla yakın ilişki kurmak isteyen Starbucks'ın yeni stratejisinde daha fazla kişiselleştirme, çeviklik ve bulut bilişim sistemi var. Türkçesini'Dijital Çark' diye çevirebileceğimiz bu strateji ödül, ödeme, kişiselleştirme ve sipariş verme olmak üzere dört ana bölümden oluşuyor.
Starbucks'ın yeni 'Dijital Çark Programı' 'ödül' kısmı bir yerde uzun yıllardır başarı ile sürdürdüğü sadakat programı My Starbucks'ın çevresinde şekilleniyor aslında. Mobil ve masaüstünden ulaşılabilen programın üye sayısı bir ülke nüfusuna sahip. Sadece ABD'de 13 milyonun üzerinde mobil kullanıcısı olan sadakat programı, ABD'de şirket net gelirinin yüzde 36'sını sağlıyor.
Yapay zeka ön planda
Starbucks, yeni dijital stratejisi ile birlikte kişiselleştirmede My Starbucks'ı yapay zekayı devreye sokmayı planlıyor. Yapay zeka sayesinde, program üyelerin geçmiş siparişlerini de dikkate alarak üyelerine akıllı önerilerde bulunacak. Öte yandan haftanın gününe, günün saatine ve hava durumu koşullarına göre de üyelerine akıllı önerilerde bulunabilecek. Şirketin sonbaharda hayata geçirmeyi planladığı programda sipariş vermede de yenilikler var. Şirket bu stratejisi ile daha fazla kişiyi doğru yerde ve zamanda mağazasına çekmek istiyor. Herhangi bir Starbucks mağazasının yakınında olan üyelerin, Starbucks'tan aldıkları bir bildirim ile ürün sipariş edip, tüketicinin mağazaya çekilmesi hedefleniyor
Yeni dijital çarkında operasyonel, teknolojik ve stratejik süreçlerine bütünsel bir yaklaşım sergileyen şirket, daha güçlü bir müşteri etkileşimi oluşturmak istediği kesin. Öte yandan şirketin My Starbucks'ta üye sayısında yeterli doygunluğa ulaştığını söyleyebiliriz. Şirket daha fazla müşteri kazanmak için mobil uygulaması ile ödüllü programa katılmak istemeyen müşterilerine de ürün sipariş etme ve ödeme imkanı sunacak.
Starbucks'ın yeni stratejisi bir yerde geleceğin dijital pazarlama dünyasına yönelik büyük resmi de gösteriyor. Sadakat programları kısa ve orta vadede müşterinin satın alma davranışlarını olumlu yönde etkileyebiliyor. Ancak müşterilerine deneyim yaşatmadığı sürece şirketlere uzun dönemde kar sağlayamıyor. Öte yandan müşteri ödül aldığı sürece ya da daha iyi bir alternatifi olmadığı markaya bağlı kalıyor.
Şirketin dijital ve gerçek dünyayı birbirine entegre ettiği, yapay zeka ile daha fazla kişiselleştirmeye odaklandığı yeni stratejisinde müşteri deneyiminin ön planda olduğunu görüyoruz. Öte yandan strateji fiziksel ve dijital dünyayı birbirine bağlıyor. Şirkette geçtiğimiz yıl sonunda CEO olarak görev yapmaya başlayan eski Microsoftlu Kevin Johnson da şirketlerin geleceğin dijital dünyasına daha fazla yatırım yapmaları gerektiğini söylüyor. Günümüzün küresel perakendecilik sektöründe artık şirketlerin kendilerini daha iyi pozisyonlayabilmesi ve pazar avantajını ellerinde tutabilmeleri için dijital yatırımların önemli olduğunu belirtiyor. Bunu gerçekleştirmek için ise hız, çeviklik ve uzun dönemli ortak paylaşım değerlerinin rolünün büyük olduğunun altını çiziyor.
Şirketin yeni stratejisi pazarlama dünyasında da oyunun kurallarını biraz daha değiştireceğine benziyor. Starbucks, 'Dijital Çark Programı'nı 2019'un sonuna kadar dünya genelindeki mağazalarının yüzde 80'nin uygulamayı planlıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap