Facebook'un Live 360 yayınları artık 4K ve VR kalitesinde izlenebilecek

Facebook'un Live 360 yayınları artık 4K ve VR kalitesinde izlenebilecek

Facebook Mart ayında herkesin kullanımına açtığı Live 360 platformuna yeni özellikler getirdi. Facebook deneyiminin son zamanlardaki göz bebeği Canlı Yayın aslında platformdaki etkileşimi arttırmak üzerine atılan bir adım. Canlı 360 platformu ise bu adımın devamı niteliğinde.

Yine de kişisel gözlemim sektör ve marka bağımsız bir şekilde Facebook Canlı Yayın ile Instagram Canlı Yayın’ı karşılaştırdığımda beğeni /takip ve etkileşim oranında Instagram her daim önde olmayı başarıyor diyebilirim. Dolayısıyla bu yapılan geliştirmenin sayfalar tarafından kullanılmasının ön görüldüğünü düşünmekteyim. Bence Facebook Canlı 360 Video ile kendini diğer platformlardan ayırmak istiyor.

Yapılan geliştirmelere geçecek olursak Facebook ilk olarak ‘Live 360 Ready’ programını tanıttı. Bu program kameralar ve yazılımlar için adeta bir onay damgası olacak. Facebook bu ürünlerin Facebook’un yorum ve tepkilerinin entegrasyonu ile iyi Canlı 360 deneyimi sunacaklarını ifade ediyor. Facebook’un bahsettiği bu sisteme uyum sağlayan ürünler ise:

  • Kameralar: Garmin VIRB 360, Giroptic iO, Insta360 Nano, Insta360 Air, Insta360 Pro, ION360 U, Nokia Ozo Orah 4i, Z CAM S1, and 360fly 4K Pro
  • Yazılımlar: Assimilate SCRATCH VR, Groovy Gecko, Livescale 360, Teradek, Voysys, Wowza, and Z CAM WonderLive

Bu ürünler  360 kameralardan sadece birkaçı, üstelik bu ürünler arasında Gear 360 gibi en sık kullanılanlar da yer almıyor. Ancak yakın zamanda bu kamera listesinin gittikçe büyüyeceğini düşünülebilir.

Facebook Canlı 360 özelliğine sahip kamera ve yazılımlar, paketlerinde ya da web sitelerinde Facebook Canlı logosunu bulunduracak. Bunu Apple’ın “iPhone için yapıldı” ibaresi gibi düşünmemiz mümkün.

Tüm bu geliştirmelerin yanı sıra Facebook Canlı 360 videoların kalitesini yukarı çekmek için de çalışmalarını sürdürüyor. Artık ister canlı yayın esnasında ister yayın sonrasında 360 videolar artık 4K çözünürlükte izlenebiliyor. Üstelik Oculus başlığı ile VR olarak da görüntülenebiliyor. Şirket ayrıca çekilen görüntülerdeki titremeyi ortadan kaldırmak için yeni bir 360 Rehber Aracı da yayınladı. Bu durumun tüm yayıncıları sevindirdiğini tahmin edebiliyorum.

Marka ve işletmelerin Canlı 360 Video üzerinde yapacağı çalışmaları ise merakla bekliyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.