Bitcoin'in ikiye bölünmesi önlendi

Son günlerin popüler gündemi olan bitcoin'in ikiye bölünecek olması tartışmaları şimdilik sona ermiş görünüyor. Bitcoin, yazılımsal olarak giderek artan işlem talebini karşılayabilecek seviyeye geldiği için 1 Ağustos'ta gerçekleşmesi beklenen iki farklı para birimine bölünme konusundan kaçınmış oldu.

Bitcoin madencileri ikiye bölünmeye karşı Bitcoin Improvement Proposal 91 (BIP91)'e destek verdiler ve böylece ikiye bölünme önlenmiş oldu. Bitcoin madencilerinin, tüm bitcoin alım-satımlarını güvence altına alan bilgisayar ağları olduğunu söyleyebiliriz.

BIP 91, bitcoin alım-satım yoğunluğunu çok daha rahat bir şekilde karşılayacak olan SegWit2x adlı bir yazılıma yükseltmenin ilk adımı olarak belirtiliyor. Analistler, BIP 91'e verilen desteğin Cuma gününe kadar yüzde 80'i geçmesi durumunda bölünmenin gerçekleşmeyeceğini belirtiyorlardı ve yine analistlere göre Cuma gün sonuna kadar BIP 91'e verilen destek neredeyse yüzde 100'e ulaşmış durumda.

Bazı yatırımcıların altın ve hükümet destekli paralarla bitcoin'e giriş yapması, dijital para biriminin 8 yılda 40 milyar dolara kadar yükselmesine neden olmuştu. Bölünme sinyalleri, bitcoin'in değerini 3 bin dolardan yaklaşık 1,830 dolara kadar geriletmişti. Cuma günü ise bölünmenin olmayacağı kesinleşince Bitcoin haftayı 2,647$ ile kapattı.

Bitcoin/dolar 3 aylık grafik. Kaynak: investing.com

Bitcoin'in bölünmesinin gündeme gelmesinin ana nedeni, katılımcıların işlem gecikmelerinden şikayet etmesiydi. Bitcoin altyapısı, hızlı büyümesine ayak uyduramayınca her bir işlemin maliyeti 83 cent'e kadar çıkmış ve bu nedenle de Bitcoin madencileri farklı çözümler üretme yoluna gitmişti ki bu de ayrılma anlamına geliyordu. Sonuç olarak SegWit2x'de uzlaşmaları bu problemi çözdü.

Bitcoin'in saniyede 7 işlem yapabiliyor olmasına karşı Visa'nın saniyede 2000 işlem kapasitesinin olduğunu belirtirsek gelişen bitcoin sisteminin aslında ne kadar sınırlı bir altyapıya da sahip olduğunu görebiliriz. Bu durum artık geride kaldı ve bitcoin, çok daha iyi bir altyapıya doğru ilerliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.