1 Ağustos’ta bitcoini neler bekliyor?

Günümüz teknoloji ve finans dünyasının en popüler konularından biri şüphesiz kripto paralar. Kripto para kavramını yaratan ve popüler hale gelmesini sağlayan bitcoinin 1 Ağustos tarihinde büyük bir değişim yaşaması bekleniyor. Henüz resmi bir açıklama olmasa da, 1 Ağustos'ta bitcoinin "çatallanması" yani ikiye ayrılması bekleniyor. Tabii ki bu çatallaşmanın gerçekleşmeyebileceğini, ayrımın yaşanmasına karşı olan taraflar olduğunu da ekleyelim.

Büyük düşüş

Geçtiğimiz Haziran aynında 3 bin dolar seviyelerine kadar çıkan bitcoin, bugün ise 2 bin 200 dolar seviyelerinden işlem görüyor. Bu büyük düşüşün nedeni ise bitcoinin ikiye ayrılacağı haberlerinin ortaya çıkması.Bu düşüşten etkilenen ise sadece bitcoin değil tabii ki, bitcoin ve Ethereum'un Haziran ayındaki yükselişiyle birlikte 115 milyar dolara ulaşan kripto para pazar büyüklüğü haberlerin ortaya çıkmasıyla birlikte 74 milyar dolara kadar geriledi.

Peki bu ikiye ayrılma işlemi tam olarak ne diyecek olursanız, aslında cevap çok basit. Bitcoin ikiye ayrılarak, farklı isimler alacak ve halihazırda bitcoin sahibi olan kullanıcılar, ayrım gerçekleştikten sonra diledikleri bitcoinden devam edebilecekler. Kısaca açıklamak gerekirse bitcoin A ve B olmak üzere ikiye ayrılacak ve farklı kurlara sahip olacaklar.

Popülerliği sonu mu olacak?

Buradaki asıl problem ise bu ayrıma neyin neden olduğu. Oldukça ironik fakat aslında bu ayrımın nedeni bitcoinin popülerliği ve çok kullanılması. Bitcoin transferleri geçmişte daha küçük bir alan kaplarken günümüzde blok başına kapladığı alan yaklaşık 1 MB seviyelerine kadar ulaştı.

Bu da temelde blok kapasitelerinin yetmemesine neden oluyor. İkinci bir neden ise kripto madencilerin transferlerin onaylanması için aldıkları harç bedellerinin artması. Bunun temel nedeni ise madencilerin daha fazla harç veren kullanıcıların transferlerinin onaylanmasına öncelik verilmesi.

Dalgalanmadan kaçınmak için 3 yol var

Öncellikle 1 Ağustos tarihinde bitcoinde büyük dalgalanmaların yaşanabileceğini belirtelim. User Activated Soft Fork (UASF) yani çatallanmadan korunmak için yapılması gerekenler ise oldukça basit. Temel olarak izlenebilecek üç farklı yol var. Bu yollardan ilki bitcoin ve tüm kripto para birimlerinden tamamen çıkış yapmak ve değerleri nakit para birimlerine çevirmek.

İkinci yol ise bitcoin değerlerini farklı kripto para birimlerine çevirmek. Örneğin pek çok bitcoin kullanıcısının değerlerini her zaman 1 dolar değerinde olan Tether (USDT) kripto para birimine çevirdikleri konuşuluyor. Tabii ki düşüşte olsa da pazarın en pazarın en büyük ikinci para birimi olan Ethereum da bu konudaki önemli alternatiflerden.

Değerlerinizi farklı bir kripto para birimine aktarmak değerlerinizi bitcoinin yaşayacağı dalgalanmalardan kurtaracaktır. Dalgalanma ve 1 Ağustos'un bitişiyle birlikte tekrar bitcoine geçiş yapabilirsiniz. Üçüncü seçenek ise bitcoinde kalmak. Fakat burada önemli olan ise değerlerinizin borsa veya sanal cüzdanlarda olmaması ve tamamen sizin kontrolünüzde olması.

Bunun nedeni ise gelecekte oluşabilecek potansiyel değer kayıplarını önlemek. Örneğin bitcoinleriniz sanal bir cüzdanda diyelim. Kullandığınız sanal cüzdan ayrımdan sonra hangi bitcoini seçerse değerleriniz otomatik olarak seçilen bitcoin ve onun kurundan yola devam edecek.

Kısacası değerlerinizin hangi bitcoinden devam edeceği sizin inisiyatifinizde olmayacak. Tam da bunu engellemek için bitcoinlerinizin tamamen sizin kontrolünüzde olması gerekiyor. Ayrım gerçekleştikten sonra hangi bitcoinin daha değerli olacağını düşünüyorsanız değerlerinizi o seçeneğe aktarabilirsiniz. Yukarıda da belirttiğim üzere bu ayrımın yaşanmayabileceğini de tekrar hatırlatayım. Bloomberg'in paylaştığı habere göre bitcoin madencileri çatallaşmanın yaşanmaması için ilk adımları atmaya başladı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.