Kanada küresel yetenek stratejisiyle Deep Mind'ı tavladı

Kanada küresel yetenek stratejisiyle Deep Mind'ı tavladı

Yapay zekâ alanında dünyanın en çok ses getiren girişimi olan Deep Mind, ilk yurt dışı açılımını Kanada'ya yapıyor. Google tarafından satın alındıktan sonra bile Londra'dan ayrılmayan Deep Mind ekibinin Kanada ekibi Alberta Üniversitesi içinde konumlandırılacak.

Deep Mind'ın resmi sitesinden yapılan açıklamaya göre şirketin Edmonton'daki araştırma ekibine Alberta Üniversitesi'nin 3 profesörü (Rich Sutton, Michael Bowling ve Patrick Pilarski) öncülük edecek. Bu isimler Deep Mind'ın ilk danışmanları arasında yer aldığı için şirketin UAlberta Üniversitesi ile ilişkileri de 2010 yılına kadar uzanıyor. Şimdiye kadar Alberta Üniversitesi mezunlarını işe alan ve Kanada'nın bu alandaki tecrübesine güvenen şirket, artık bu ilişkiyi bir ileri seviyeye taşıyor.

Bu adım Deep Mind'ın yurtdışındaki ilk adımı olsa da üniversite işbirlikleri anlamınada bir ilk değil. University College London (UCL) ile benzer şekilde çalışan Deep Mind, UAlberta Üniversitesi'nde kurulan ekibi de UCL'deki operasyonunun bir devamı olarak görüyor. Deep Mind'ın kurucu ortağı ve CEO'su Demis Hassabis, Edmonton'da yeni bilimsel devrimler/atılımlar yapmak için heyecan duyduklarını belirtiyor. Bu araştırma merkezine finansal kaynak ayıracaklarını da ekliyor.

Kanada'nın yapay zekâ ilgisi

Bu noktada Deep Mind'ın Kanada'ya olan ilgisinin karşılıksız olmadığını da söylemekte fayda var. Zira hem Edmonton Belediye Başkanı Don Iveson hem de Kanada'nın genç başbakanı Justin Trudeau, Deep Mind'ın bu adımını memnuniyetle karşılıyor ve Hassabis'in heyecanını paylaşıyor. Üstelik Kanada'nın bu ilgisi sadece Deep Mind ile sınırlı değil. Üst düzey yeteneklere kucak açmak konusunda iddialı bir ülke olmak isteyen Kanada, Global Skills Strategy adlı özel bir vize ile yetenekli göçmenleri ülkesine davet ediyor. Daha önce atılan Go North adımı ise özellikle ABD Başkanı Donald Trump'ın son adımlarından rahatsız olan kişiler için başlatılan bir yetenek devşirme programı. Silikon Vadisi yeteneklerini Kuzeye yani Kanada'ya davet eden bu program, ABD'nin H-1B vizesine sahip olan kişileri cezbetmeyi hedefliyor.

Kanada'nın yapay zekâ konusuna özel bir ilgisi olduğu da ayrıca altı çizilmesi gereken bir gerçek. Sadece Edmonton değil, Toronto da 'Kanada Mafyası' adıyla anılan başarılı yapay zekâ araştırmacıları çıkaran bir şehir ve Kanada'nın yapay zekâ araştırmaları konusunda Silikon Vadisi'ni de besleyen bir ülke olduğundan bahsediliyor. Kanada Maliye Bakanlığı'nın yapay zekâ araştırmaları için 100 milyon dolarlık bir fon ayırması ise işin bir başka etkileyici boyutu.

Özetle teknoloji geliştirme konusunda milliyetçilikten ziyade yetenek transferinin daha büyük bir gerçek olduğunu bir kez daha görüyoruz. Kanada'nın da bugün attığı adımlarla gelecekte daha etkili bir ülke olabileceğini pekala söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.