Yazılım Test ve Kalite Derneği’nin her yıl hazırladığı Türkiye Yazılım Kalite Raporu'nun yeni sonuçları yayımlandı. Geçtiğimiz yıllarda paylaştığımız (bkz: 2014-2015, 2016-2017) raporun bu yılki sayısında öne çıkan bölümleri sizler için özetledik.
Türkiye Yazılım Kalite Raporu'nun bu yılki odak noktası “çevik test” (agile testing). Bu sene rapora Türkiye’deki iki yüzü aşkın şirkette görev yapan üçyüzden fazla BT profesyoneli katılım göstermiş ve Türkiye'de yazılım kalitesinin geliştirilmesi konusunda dikkate değer bir rapor ortaya çıkmış.
Yazılım geliştirme yaşam döngüsünde lider: Agile-Scrum
Yeni araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 63’ü yazılım geliştirme yaşam döngüsü (SDLC) metodolojisinde öncelikli olarak Çevik/Agile-Scrum yaklaşımı benimsediğin paylaşıyor. İkinci sırada Şelale-Waterfall, içince sırada ise Çevik/Agile-Kanban metodolojisi geliyor.
Uluslararası yazılım testi konferansı TestIstanbul’da Yazılım Test ve Kalite Derneği Başkanı Koray Yitmen, scrum'un özellikle finans, e-ticaret, telekomünikasyon ve yüksek teknoloji alanlarındaki şirketlerde, şelale gibi geleneksel modellerinse finans, sigorta ve savunma gibi sektörlerdeki organizasyonların yarısından fazlası tarafından kullanıldığını paylaşıyor.
Çevik projelerde en çok karşılaşılan güçlük: Dokümantasyon
Rapora katılan BT profesyonelleri çevik projelerde karşılaşılan güçlüklerde ilk sırayı yüzde 45 ile dokümantasyonun aldığını söylüyor. Test otomasyonu ikinci sırada (%43) gelirken onu test eforu tahmini (%30) ve test raporlama (%24) gibi zorluklar takip ediyor.
Şirketlerin % 46'sı gelecek yıl yazılım test uzmanlarına daha fazla yatırım yapacak
Raporda 'Çevik projelerde yazılım testi faaliyetlerinizden kim sorumlu?” sorusuna “Yazılım test uzmanları/test mühendisleri/analistler” şeklinde yanıt verenlerin oranı yüzde 76 olurken; şirketlerin yüzde 53’ü çevik projelerdeki test organizasyonlarını test için ayrılmış özel ekiplerin sorumluluğuna verdiğini söylüyor. Yüzde 13'lük payı hibrit test takımları alırken, yüzde 13'lük pay da tamamen dışardan (3. partilerden) yazılım test desteği alıyor.
Diğer yandan gelecek sene yatırım yapılacak alanlarda ilk sırada yüzde 53 ile test süreçleri ve pratikleri gelirken ikinci sırada yüzde 46 ile 'test organizasyonu, ekip formatı' geliyor. Araştırmaya katılanların yüzde 44'ü de test araçlarına daha fazla yatırım yapacağını söylüyor.
Türkiye'de yazılım kalitesinin arttılmasına dönük raporun tamamına turkishtestingboard.org adresinden erişebilir, kendi şirketinizin yazılım geliştirme süreçleriyle kıyaslama yapabilirsiniz. Hiç şüphe yok ki Türkiye'de daha iyi yazılımlar geliştirdikçe ve kullanıcı deneyimine daha fazla önem verdikçe ülkemizdeki internet servislerinin kullanımı da daha hızlı artacaktır.