Amazon Echo'nun pazar payı Google Home'un üç katı

Amazon Echo'nun pazar payı Google Home'un üç katı

Sesli asistan kavramı Siri ile milyonlarca kişinin hayatına dokundu. Google ve Amazon'un bu dikeye adım atması ise masaüstü sesli asistan kullanımının önünü açtı. Emarketer'ın yeni araştırması da bu dikeydeki büyümeyi gözler önüne seriyor.

Amazon, Google'a fark attı

Emarketer'ın ABD pazarını mercek altına alan araştırmasına göre masaüstü sesli asistan sahiplerinin yüzde 70,6'sı Amazon Echo kullanıyor. Google Home ise ikinci sırada ancak yüzde 23,8 ile oldukça geriden geliyor. Yani Amazon, Google'ı neredeyse 3'e katlıyor. Amazon Echo ve Google Home dışındaki LG, Lenovo, Harmon Kardon ve Mattel gibi markalar ise toplamda yüzde 5,6 pazar payı ile yetiniyor.

Bu sene içinde 35,6 milyon Amerikalının sesle aktifleştirilen (masaüstü) asistan cihazlarını kullanması bekleniyor ki bu rakam geçen yıla göre yüzde 128,9 artış anlamına geliyor. Gelecek sene Google'ın Amazon'dan pazar payı çalacağı tahmin edilse de yine Amazon'un epey gerisinde kalması bekleniyor. (Bu noktada Google'ın Raspberry Pi ile Cardboard temelli sessiz ama önemli bir adım attığını hatırlatalım.)

Mobil sesli asistanları kim kullanıyor?

Mobil sesli asistan pazarında ise Apple Siri, Google Now, Microsoft Cortana ve Amazon Alexa gibi oyuncular var. Bu sene 60,5 milyon Amerikalının ayda en az 1 kez sanal/mobil sesli asistan kullanması bekleniyor. Bu rakam ABD'deki akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 27,5'ine denk düşüyor.

Mobil asistan kullanım sıklığına bakıldığında ise yaş gruplarına göre değişim şaşırtıcı değil. 1981-2000 arası doğumlular (Gen Y, Millennials) ilk sırada, 1965-1980 arasında doğan X nesli ikinci sırada, 1945-1964 arasında doğan Baby Boomers nesli ise 3. sırada yer alıyor.

2019'da ABD'deki Y Nesli içinde mobil sesli asistan kullanımının yüzde 39,3'e kadar yükselmesi beklenirken, diğer nesillerde büyüme hızının oldukça düşük olduğu göze çarpıyor. Z neslinin 2018'de konuya dahil olması ise tablonun önümüzdeki yıllarda değişebileceğini düşündürüyor.

Neticede Emarketer analistleri mobil veya sesli asistan kullanımının getirdiği kolaylık nedeniyle daha da artmasını bekliyor ve bu değişimin önümüzdeki yıllarda Türkiye'ye de yansıyacağını söyleyebiliriz. Sadece biraz zamana ihtiyacımız var...

Görsel Kaynak: Depositphotos

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.