Samsung, Rusya'daki uygulama mağazasında KDV kesintisi yapmaya başladı

Samsung, Rusya'daki uygulama mağazasında KDV kesintisi yapmaya başladı

Teknolojik hizmetlerin coğrafi sınırlara bağlı kalmaksızın hızla büyümesi Rusya'da yeni bir yasal tedbirin alınmasına neden oldu. Rus yasal mercileri Samsung uygulama mağazasından vergi almaya başladı.

Henüz aldığımız bilgiye göre Rusya'daki kullanıcılara Samsung uygulama mağazası (Samsung Galaxy Apps) üzerinden ulaşan uygulama satıcıları artık vergi ödemek zorunda. Ücretli uygulama satan geliştiricilere gönderilen e-postaya göre Rusya'da 1 Ocak 2017'de işleme konulan yasa  'şahıslara dijital ürünler satan yabancı şirketlerin vergi ödemesini' şart koşuyor. Yasal mevzuatın son uygulamaya konulma tarihini bilmemekle birlikte, Samsung söz konusu yasayı uygulamaya koymuş ve KDV farkını uygulama geliştiricilere değil Rusya devletine ödeme kararı almış.

Kısacası Samsung Appstore üzerinden uygulamasını satan geliştiriciler artık Rusya devletine de KDV ödeyecek. Uygulama geliştiricilerinin bu farkı son kullanıcılara yansıtıp yansıtmayacağı ise şimdilik bilinmezliğini koruyor.

Diğer yandan henüz Apple Appstore ve Google Play Store için benzer bir adımın atılıp atılmadığını bilmiyoruz. Ancak yasal yaptırımın tüm dijital içerik satıcılarını etkileyeceğine şüphe yok. Bu iki pazar liderinin KDV farkını nasıl dengeleyeceğini de yakında göreceğiz.

Diğer ülkelere emsal teşkil edebilir

Bir ara LinkedIn'i bile yasaklayan Rusya'nın yabancı internet şirketlerinin sunucularını ülke içinde barındırma zorunluluğu getirmesinin ardından vergi konusunda da yaptırımlara başlaması diğer ülkeler için emsal teşkil edebilir. Elbette Türkiye de bu ülkelerden biri ki Paypal'in Türkiye'den çıkışının da benzer bir durum olduğunu biliyoruz.

Türkiye'de satış yapan yabancı şirketlerin KDV ödemesine dair yasal güncellemeler hakkında edineceğimiz yeni bilgileri paylaşmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.