LinkedIn'i yasaklayan Rusya, Facebook ve Twitter'ı uyardı

LinkedIn'i yasaklayan Rusya, Facebook ve Twitter'ı uyardı

Rusya, vatandaşlarının dijital verilerinin ülkede tutulmasına yönelik geçtiğimiz yıl yürürlüğe aldığı yasanın kapsamını genişletiyor. Mahkeme kararıyla LinkedIn'in ülke çapında yasaklanmasına karar veren Rusya, Facebook ve Twitter başta olmak üzere diğer yabancı internet şirketlerine de göz dağı veriyor.

Rusya'nın, ülkedeki 5 milyon LinkedIn kullanıcısını etkileyecek yasaklama kararının yarından itibaren uygulamaya konulması bekleniyor. Rusya kararı, vatandaşların hack'lenmesini engellemek gibi ülke çıkarlarıyla gerekçelendirse de, verilerin ülkede tutulması hükümet açısından internetin kontrolünü daha da kolaylaştırabilir. Halihazırda sıkı internet kontrolüyle tanınan ülke, vatandaşların gizliliğini ihlal ederek hassas bilgilerine daha kolay erişebilir.

Rusya, yasanın Eylül 2015'te geçmesinden sonra aralarında Google ve Booking.com gibi uluslararası internet şirketlerinin olduğu bin 500 şirketi incelemeye almıştı. Yeni düzenlemeye uygun şekilde çalışmayan şirketler arasında yer alan LinkedIn'in İrlanda'daki merkezinin Rusya ile anlaşmaya varması da olası.

Gelişme, 8 Kasım başkanlık seçimleri öncesinde e-posta hack'lenme skandalı için suçlanan Rusya'nın ABD'yle halihazırda sürtüşmeli ilişkisinde ipleri biraz daha gerecek gibi görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.