Nokia, mobil yazılım çözümleri geliştiren Comptel'i 347 milyon euroya satın alıyor

Nokia, mobil yazılım çözümleri geliştiren Comptel'i 347 milyon euroya satın alıyor

Nokia adı 2000 ve sonrasında doğanlar için çok popüler değil ama yeniden popüler olma hevesini hiç kaybetmiyor. Yazılım tarafında büyümek isteyen Nokia, mobil operatörlere yazılım çözümleri geliştiren Comptel'i satın alacağını duyurdu.

Comptel, mobil veri iletişimi konusunda çözümler geliştiren borsaya açık bir şirket. Hisse başına 3,04 euro ödeyen (kapanış değerinin 28.8 fazlası) Nokia, toplamda 347 milyon euro karşılığında Comptel'i bünyesine katacak.

Nokia gibi Comptel de Finlandiya'da kurulan bir teknoloji şirketi ve Nokia ile yıllardır çalışan şirketler arasında. 32 ülkede 800'den fazla çalışanı olan Comptel, 90 ülkede şimdiye kadar 1400'den fazla proje tamamlamış. Dünya üzerinde tüketilen günlük mobil veri tüketiminin yüzde 20'sini işliyor ve her gün iki milyar son kullanıcıya ulaşan şirketin en büyük müşterisi 300 milyon aboneye sahip.

Diğer yandan 2015'te 98 milyon euro gelir açıklayan Comptel'in operasyonel karı yüzde 8,7 olarak veriliyor ve Avrupa ülkelerinin yanında Malezya ve Hindistan'da da önemli müşterilere sahip olduğu aktarılıyor. Şirketin Kuzey Amerika pazarında ise müşterisi bulunmuyor.

Nokia'nın yazılım odaklı stratejisi devam ediyor

Comptel ile yazılım odaklı büyümesini bir üst kademeye çıkacak olan Nokia, Ağ İşlev Sanallaştırması ve Yazılım Tanımlı Ağ Oluşturma gibi alanlarda etkin bir hizmet sunmayı hedefliyor. Dolayısıyla bu alandaki gelirlerini de artırmayı hedefliyor. Nokia 5G şebeke yayılımı ve nesnelerin interneti alanında geleceğin önemli şirketlerinden biri olmak istiyor.

Hatırlatmak gerekirse Nokia, akıllı telefon tarafını Microsoft'a sattıktan sonra telekomünikasyon alanında yoluna devam etmiş, 2015 yılında Alcatel-Lucent’i 15.6 milyar euroya satın almıştı. Son dönemde ise marka adını 10 yıllığına HMD Global'e lisanslamış ve Nokia markalı yeni akıllı telefonlarla tanışmamızı sağlamıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.