Kasım 2016'da yayınladığımız "Webrazzi Online: Pazar Yeri" konferansımızı hatırlayanlar olacaktır. O konferansta internetten otomobil lastiği satışına dikkat çeken iki farklı girişimcimiz olmuştu. 2017'ye girdiğimizde internetten otomobil lastiği satan TyresOntheDrive adlı girişimin 8 milyon sterlin yatırım aldığını paylaştık ve bu dikeyin potansiyelini tekrar gündeme getirmiş olduk. Bu yazıda ise Türkiye'de internetten otomobil lastiği satışı yapan iki önemli kanaldan aldığımız bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.
İnternetten lastik satışları e-ticaretin geneline paralel bir seviyede
2011 yılından bu yana yayında olan Lastik.com.tr, tamamen otomobil lastiği satışına odaklanan bir girişim. Borsada işlem gören Brisa'nın bir iştiraki olan Lastik.com.tr, iki farklı markanın 4x4 ve hafif ticari araçlara uygun lastiklerini satışa sunuyor. Satın alınan lastiklerin değişimini de Türkiye genelindeki 400'ü aşkın anlaşmalı nokta üzerinden yapıyor.
Aldığımız bilgilere göre şirket çalışanlarından birinin fikriyle hayata geçirilen Lastik.com.tr, 2016 yılında 1.5 milyon tıklanma ve 700 bin tekil kullanıcıya ulaşmış ve iki kişi ana e-ticaret ekibinden olmak üzere, CRM, çağrı merkezi, IT ve tedarik zinciri destek departmanları ile beraber toplam 6 kişilik bir ekip tarafından yönetiliyor.
Brisa Perakende Direktörü Oğuzhan Avdan'ın paylaştığı rakamlara göre dünya lastik pazarı, yenileme ve orijinal ekipman lastik satışlarına bakıldığında son 5 yılda yüzde 13 büyümüş. 2016 yılında yüzde 3 büyüyen pazarın 2017 yılında pazarın yüzde 3,5 büyümesi öngörülüyor. Küresel pazarda internetten lastik satışlarının toplam perakende içindeki payı yüzde 8,6. Türkiye’de ise bu oran yüzde 2. Yani genel e-ticaret pazarına denk bir seviyede.
"İnternet üzerinden 350 bin otomobil lastiği satıldı"
Oğuzhan Avdan, 2016 yılında Türkiye’de internetten toplamda 350 bin lastik satışının gerçekleştiğini de söylüyor ve "Tüm sektörlerde olduğu gibi dijitalleşmeyi lastik sektöründe de yaşıyoruz ve müşteri beklentilerini en üst düzeyde karşılayabilmek amacıyla planlarımızı buna göre şekillendiriyoruz." diyor.
Lastik.com.tr'nin Brisa'nın dijital dönüşüm yolculuğunda önemli bir kilometre taşı olduğunu paylaşan Avdan, araç sahiplerinin görüşleri doğrultusunda tamamen yenilenen sitelerinin ziyaretçileri hakkında da şu bilgileri veriyor; ziyaretçilerin yüzde 16,4’ü kadın, yüzde 40,2’si 25-35 yaş aralığında, en fazla sipariş İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya Bursa’dan geliyor. Ayrıca her 4 çağrı merkezi müşterisinin 1'i lastik.com.tr üzerinden geliyor.
"2017'de internetten lastik satış hacmi 50 milyon TL'yi bulacak"
Bizimle 'oto lastik' dikeyine dair bilgi paylaşan kanallardan biri de geçen yıl tanıttığımız girişimlerden KolayOto.com oldu. Otomobil sahiplerinin tüm ihtiyaçlarını tek noktadan karşılamak isteyen KolayOto, 85 marka altında 6.000 çeşidin üzerine lastik satıyor ve kullanıcılarına 250 bin adetten fazla stoğa erişim sunuyor.
2016 yılında 24 binden fazla otomobil sahibinin lastik değişimini yapan KolayOto'nun Kurucu Ortağı ve CEO'su Onur Eren, sipariş başına ortalama 2.9 lastik talebi aldıklarını ve ortalama sepet tutarının 550TL olduğunu paylaşıyor. 2017'de bu dikeyin 50 milyon liranın üzerinde bir pazar hacmine kavuşacağını ve yüzde 40'ın üzerinde pazar payı hedeflediklerini de ekliyor.
Lastiklerin de performans puanı var
2015 yılında yüzde 287 büyüyen KolayOto, 2016 yılında da 3 kata yakın büyüme kaydetmiş ve son iki yılda iş hacmini 7 kattan fazla artırmış. İnternet sitesini mobil cihazlara uygun şekilde optimize eden KolayOto, Avrupa’nın en büyük test sağlayıcılarından Tyrereviews.co.uk işbirliğiyle satışa sunduğu ürünlerin test sonuçlarını da göstermeye başlamış.
CEO Onur Eren, sitedeki toplam ürün sayısını 60 binin, lastik kategorisindeki ürün sayısını ise 30 binin üzerine çıkardıklarını söylüyor ve lastik kategorisindeki büyümeyi diğer dikeylere (akü, jant, motor yağı vs.) taşımak istediklerini aktarıyor. Şampiyon Ralli Pilotu Orhan Avcıoğlu ile kendi dikeyine dönük dikkat çekici bir çalışma yapan KolayOto, 2017'de yüzde 200 partner ağıyla birlikte yüzde 200’ün üzerinde büyüme öngörüyor.
Görsel Kaynak: Depositphotos