Türkiye geçtiğimiz yılı toplam 7,7 milyar dolarlık 248 birleşme ve satın ama (M&A) işlemiyle kapattı. Ekonomik açıdan oldukça zor bir dönemden geçen Türkiye'de birleşme ve satın ama işlemlerinin toplam hacmi 2015’e göre yüzde 53 azaldı. Bu, 2009 krizinden sonraki en düşük seviyeydi. Yabancı yatırımcıların işlem hacmi ise 2015’e göre yüzde 67 düşerken; tarihi en düşük seviyelerinden birine indi.
Deloitte’un Türkiye’de gerçekleşen birleşme ve satın alma işlemlerini yıllık bazda düzenli olarak analiz ettiği Annual Turkish M&A Review raporunun 2016 sonuçlarından bu notlar pek iç açıcı bir tablo çizmiyor. Ancak raporda bizi yakından ilgilendiren bir bölüm, en dikkat çekici notlardan birini oluşturuyor. Buna göre 2016, girişim sermayesi ve melek yatırımcı işlemi açısından rekor kırılan bir yıl olarak tarihe geçti. Bu işlemler sayesinde 2016 birleşme ve satın alma işlem adedi açısından önceki yıllarla aynı seviyede kalabildi.
Deloitte'un raporuna göre, girişim sermayesi ve melek yatırımcı kaynaklı işlemler 2016'da finansal yatırımcıların 100 işlemle rekor kırmasını sağladı. Toplam işlem sayısına yüzde 40 oranında katkıda bulunan finansal yatırımcılar, toplam 1,6 milyar dolar yatırım yaptılar. Belirttiğimiz gibi yatırım sayısı artsa da işlem hacminde yüzde 48 oranında düşüş yaşandı. 100 finansal yatırımcı işleminin 68’ini ise girişim sermayesi şirketleri gerçekleştirdi.
Özel sermaye fonları internet ve teknoloji sektöründe üç çıkış işlemi yaptı
Özel sermaye fonlarının temkinli olduğu dönemde, fon toplama sürecini başarıyla tamamlayan özel sermaye fonları ile 12 çıkış işlemi yapıldığı belirtiliyor raporda. Söz konusu çıkış işlemlerinin üçü internet ve teknoloji sektörlerinde gerçekleşti, bunlar: iLab'in Gittigidiyor'daki kalan hisselerini eBay'e devretmesi; Mediterra Capital'ın Logo'daki hisselerini kurumsal yatırımcılara satması ve One Equity Partners'ın Netaş hisselerini ZTE Corporation'a satmasıydı.
Yatırımcıların en çok ilgi gösterdiği sektörlerse, geçtiğimiz yıl olduğu gibi internet-mobil hizmetler ve teknoloji ile birlikte enerji. İki sektöre yapılan yatırımlar toplam işlem sayısının yüzde 43’ünü oluşturdu, 2016'da.
Deloitte 2017'de fon toplama sürecini tamamlayan özel sermaye fonlarının yatırım arayışında olacağını ve yine 2016’da olduğu gibi start-up yatırımlarında hareketlilik yaşanacağını öngörüyor.
Türkiye 2016 yılı internet ve teknoloji yatırımlarının detaylı analizi için bağlantıyı takip edebilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap