Güneş enerjisiyle çalışan, 150 kişiyi besleyebileceğiniz kompakt çiftlik kiti

Güneş enerjisiyle çalışan, 150 kişiyi besleyebileceğiniz kompakt çiftlik kiti

İki dönüm arazinin 150 kişiye kadar insanın sürdürülebilir bir şekilde besin ihtiyacını karşılayabileceğini biliyor musunuz? Üstelik dikey tarım gibi yöntemlerle değil, tamamen geleneksel yöntemlerle. San Francisco merkezli bir girişim bu çiftliklerin çok daha kolay bir şekilde kurulmasını sağlayacak bir kit hazırlıyor.

Farm From a Box adlı girişimi arazi dışında bu çiftliği kurmanız için gerekli olabilecek her şeyi bir konteyner olarak hazırlıyor ve size ulaştırıyor. Şirketin kurucuları Kenya'da bir gençlik merkezi üzerinde çalışırken, altyapının olmadığı yerlerden konteynerlerin efektif kullanımlarını görünce bunu gıda ihtiyacını karşılayabilecek şekilde geliştirme fikri akıllarına geliyor ve bu girişim kuruluyor.

Farm From a Box, her türlü organizasyonun sürdürülebilir bir şekilde gıda yetiştirmeye başlamasını kolaylaştırmak için tasarlanmış bir kittir. Özellikle kâr amacı gütmeyen insani yardım kuruluşları, okullar, dernekler ve hatta bireyler bu sistemi kullanabilirler. Güneş enerjili bir pompa ve damla sulama sistemi de dahil eksiksiz bir set olarak hazırlanan Farm From a Box seti 50.000 dolara şu anda satışa sunulmuş durumda.

Kit içeriği özellikle suyun verimli kullanılması ve korunmasını temel alıyor. Suyu direkt olarak yetişen bitkilerin köklerine vererek olabilecek en verimli şekilde kullanılmasını sağlıyor. Sistem tamamen güneş enerjisiyle çalışıyor ve su pompasına da enerji güneş enerjisinden sağlanıyor. Ayrıca çiftliğin uzaktan kontrol edilebilmesini sağlayan dahili bir wifi sistemi de bulunuyor. Tüm güç güneş enerjisinden sağlanabildiği için arazinin şebekeden çok uzakta olması da bir sorun teşkil etmiyor.

Şu anda California'da kurak bir bölgede prototip olarak kurulan Farm From a Box, öğrencilerin kurak bir alanda üretim yapabilmesi içi bir eğitim kiti olarak kullanılıyor ve şirket kurucuları "planladığımızdan daha verimli olduğu ortaya çıktı" diyor.

Yakın dönemde Nepal, Afganistan, Butan ve Etiyopya gibi ihtiyacın yüksek olduğu bölgelerde de test çiftliklerinde kurulmaya başlayacağını belirtiliyor.

Sürdürülebilir bir üretim modeli olarak gerçekten oldukça etkili görünen bu kit umuyorum çok daha geniş alanlara yayılır ve üreticilerin desteğiyle beraber maliyetleri de düşer.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.