Dubai merkezli 32 girişim son üç yılda 2,3 milyar dolar yatırım topladı

Dubai merkezli 32 girişim son üç yılda 2,3 milyar dolar yatırım topladı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) denince aklımıza yer altı zenginlikleri geliyor ancak bu durumun yavaş yavaş değişeceği malum. Petrol rezervlerinin azalması ve elektrikli araçlar bu dönüşümün iki önemli nedeni olsa da bölgede artan internet yatırımlarından da bahsetmek gerek.

CB Insights'ın verilerine göre BAE'nin önde gelen 32 internet girişimi 2013'ten bu yana toplam 2,3 milyar dolar yatırım toplamış. Bu yatırımların yüzde 40'ı 500 bin dolar ile 2 milyon dolar arasında gerçekleşirken girişimlerin yarısı e-ticaret dikeyinde yer alıyor.

En aktif yatırımcı Wamda Capital

Listeki girişimlerin tamamının Dubai merkezli olduğunun altını çizen CB Insights, anlaşma sayısı açısından bakıldığında en aktif yatırımcının Wamda Capital olduğunu da ekliyor ki Wamda Capital Türkiye'de de Volt ve Kapgel'e yatırım yapmıştı. Bu noktada Wamda Capital‘in Abraaj Group’un bir yatırım kolu olduğunu da hatırlatmadan geçmeyelim.

BECO Capital ve STC Ventures BAE'nin diğer önemli yatırımcılarından ve STC Ventures da Monisa yatırımıyla Türkiye pazarına ilgisini göstermişti. BAE'nin iki tane de milyar dolarlık girişimi yani tekboynuzu var. Bunlardan biri e-ticaret girişimi Souq.com, diğeriyse kısa süre önce Türkiye'ye açılan özel araç çağırma uygulaması Careem.

Diğer yandan BAE'de en çok yatırım (1 milyar dolar) çeken girişim Noon.com ve o da e-ticaret dikeyinde hizmet veriyor ama halen kapılarını açmış değil. Noon'un bu ay içinde hizmet vermeye başlaması bekleniyor.

Görsel Kaynak: Depositphotos

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.