Sık seyahat eden kişiler, özellikle ekonomi sınıfında seyahat ediyorlarsa çok da "iyi" bir deneyim yaşamadıkları aşikar. Hele ki uluslararası uçuşlarda bazen saatler geçmek bilmez. Tüm bu uçuş deneyimlerinin hayal ettiğimiz gelecekte çok daha ileri taşınması gerekiyor olsa da Amsterdam merkezli araştırma şirketi olan AirlineTrends kurucusu Raymond Kollau, üst kabin ve oturma düzenleri üzerinde çok büyük beklenti içerisinde olmamamız gerektiğini söylüyor. Bu alanlarda yapılacak en önemli değişiklikler bile çok ciddi sertifika bütçelerine ihtiyaç duyacağı için ve havayolu firmaları bu konuda çok muhafazakar davrandığı için çok büyük değişiklikler yaşanmayacak gibi görünüyor. Durum böyle olduğu halde ekonomi sınıfı yolcularını bile mutlu edecek bazı gelişmeler de yaşanmıyor değil.
Kabin Işıklandırması:
Uzun uçuşların en büyük problemi uykudur dersek yanlış olmaz sanırım. Virgin Atlantic'in yaptığı araştırmalar sonucu kabin ışıklandırmalarını değiştirmesiyle yolcularının çok daha kısa sürede rahatlayıp daha iyi bir uyku çekmelerine yardımcı olduğu biliniyor. Led ışıkların iyi kullanımlarından biri. Boeing ve Airbus da bu alanda çok önemli yenilikler yapma aşamasında.
Eylül 2016'da Boeing'in aldığı patent ile uçak içerisinde artık bir görsel şölen sunmaya (veya daha fazla reklam) hazırlandığını söyleyebiliriz. İzlanda Havayolu firmasının sahip olduğu Boeing 757 modeli uçak 2015 yılından beri daha basit bir ışıklandırma yöntemi ile yolcularına kuzey ışıklarını uçak içerisinde sunuyor.
Uçuş sırasında internet ve konuşma özgürlüğü:
İnternet bazı firmalar tarafından getirilmiş olsa da henüz bir standart olmuş sayılmaz. Uçaklara eklenecek yeni antenler sayesinde artık 100 mibit'e kadar yüksek hızlı internet sağlanabilecek ve sınırlı uçuş içi ekranına sıkışıp kalmaktan kurtulmuş olacağız. Ayrıca -iyi veya kötü olduğuna siz karar verin- uçuş sırasında telefonla konuşmaya da izin yolda.
Uçuş sırasında sanal gerçeklik
Kaliforniya-Fransa ortak girişimi olan SkyLights uçuş esnasında yolculara sanal gerçeklik deneyimi sunabilecekleri bir proje geliştirdi. XL Airways ile sunulan bu deneyimde yolcular 16 dolar ek ücret ödeyerek uçakta sanal gerçeklik gözlüklerini alıp sıkıcı ekonomi sınıfı koltuğundan kurtulup bir Hollywood filminin veya bir tiyatronun içine girebiliyor. İlerde uçakta kulaklık yerine sanal gerçeklik gözlükleri dağıtmaya başlayabilir firmalar.
Süpersonik uçuşlar
Daha hızlı uçuşları hepimiz hayal ediyoruz. 2000 yılında Air France Jet'inin neden olduğu kazada 113 kişi ölünce yüksek hızlı uçaklara olan ilgi bir anda azaldı ve üretilen uçaklar hangarlarda kirlenmeye bırakıldı. Süper hızlı uçaklar tekrar gündeme geldi çünkü Richard Branson'un Virgin Galactic uzay yatırımı ve Denver merkezli girişim Boom Teknoloji ortak bir çalışma yapmaya başladılar. Mart 2017'de ilk prototipin görücüye çıkaracağı sözünü vermeleri de cabası. Ayrıca NASA'da geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamaya göre çok daha sessiz süpersonik jeti üzerinde çalışıyor.
Güvenlik konusunda düzenlemeler
Havaalanlarında güvenlik noktaları oldukça büyük bir problem. Her ne kadar kendi güvenliğimiz için olsa bile uzayan kuyruklar ve tekrar tekrar çıkarılıp yerine konan eşyalar (telefon, kemer, saat, bilgisayar vs.) sık yolculuk yapanlar için ciddi bir can sıkıntısı. Geliştirilen yeni teknoloji sayesinde artık yürüme hızınızı bile düşürmeden geçtiğiniz bir kontrol noktası mümkün görünüyor. Önümüzdeki dönemlerde bazı havaalanlarında bu uygulama başlayacak ve umuyorum ki başarılı olursa her yere yayılır.
Daha fazla seçenek (İyisi de, kötüsü de...)
Uçak yolculuklarını tercih eden kişi sayısı arttıkça firmalar arasında da rekabet artıyor. Bu rekabet müşterilere daha iyi ve daha kötü olarak ikiye ayrılan bir çok alternatif olarak dönüyor. Birinci sınıf yolculuktan tutun da kendi özel odanızın olduğu uçuşlara veya valiz vermediğinizi ve koltuk dahi seçemediğiniz ucuzlukta uçuşlara kadar bir çok farklı alternatif sunuyor firmalar ve rekabet arttıkça bu müşteriye yaramaya devam ediyor. Önümüzdeki dönemlerde bir çok farklı alternatif ile karşılaşacağımız aşikar.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap