Ford, beş yıl içinde 4,5 milyar dolarlık yatırımla 13 yeni elektrikli araç üretecek

Ford, beş yıl içinde 4,5 milyar dolarlık yatırımla 13 yeni elektrikli araç üretecek

Tesla'nın öncülüğünde gelişen elektrikli otomobil dünyası, otomotiv sektörünün devlerini de yeni kararlar almaya itiyor. Dünyanı başlıca otomobil markalarından biri olan Ford, önümüzdeki 5 yılda 13 yeni elektrikli araç üretmeyi planlıyor.

CEO Mark Fields'in paylaştığı bilgilere göre Ford, önümüzdeki 5 yılda 4,5 milyar dolarlık yatırımla 13 yeni elektrikli araç üretecek. Bunların bazıları otonom sürüş özelliklerine sahip olacak. Öncelikle popüler modellerini (Mustang, F-150...) hibrid motorla güncelleyecek ve ardından tamamen elektrikli modeller piyasaya sunulacak.

Elektrikli otomobiller konusunda geniş bir yelpaze sunmak isteyen Ford, bu alanda sunacağı hizmet ve çözümlerle de insanların hayatını kolaylaştırmak istediğini söylüyor. Bu da şarj istasyonları konusunda da Tesla'ya karşı atılacağının sinyallerini veriyor.

2017 Ford Shelby GT350R

Meksika'daki tesisten vazgeçiyor

Ford, bu planlar doğrultusunda Meksika'da kurulması planlanan 1,6 milyar dolarlık yeni fabrikadan da vazgeçmiş ve Michigan'daki tesisini 700 milyon dolar destekle geliştirmeye kararı almış. Bu karar seçilmiş ABD Başkanı Donald Trump'ın daha önce Meksika'ya yatırım yapan otomobil üreticilerini eleştirmesiyle birlikte anılıyor ancak Ford tarafı bu kararın kendi iş planına uygun olduğu için alındığını söylüyor.

Önümüzdeki 15 yıl içinde elektrikli araçların benzinli araçları geride bırakacağını söyleyen Ford CEO'su, 2020'de tam elektrikli küçük bir arazi aracı tanıtacaklarını ve tahminen en az 300 mil menzile sahip olacağını paylaşıyor. Diğer yandan yüksek seviyede otonom olan ve araç/yolculuk paylaşımı gibi servislerde kullanılabilecek bir araç tasarımının da 2021'de tamamlanacağını ekliyor.

Şu anda Avrupalı otomobil üreticileriyle çalışan ve 400 noktada hızlı şarj ağı kurmak isteyen Ford, görünüşe bakılırsa Tesla ile rekabet etmek konusunda ciddi düşünüyor. Tabi Tesla, 2017'nin sonunda Model 3'ü piyasa sürdüğünde bu planların da güncellenmesi gerektiğini söylemek yanlış olmaz. Önümüzdeki 5 yılda tüm planların Türkiye'ye nasıl yansıyacağını merakla bekliyorum.

Görsel Kaynak: Depositphotos

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.