Güneş enerjisinden üretilen elektrik rüzgar enerjisinden bile daha ucuz

Güneş enerjisinden üretilen elektrik rüzgar enerjisinden bile daha ucuz

2016 yılı güneş enerjisi bakımından muhteşem bir yıl oldu. Gelişmiş ülkelerin büyük adımları ve gelişmekte olan ülkelerin yatırımları inanılmaz bir artış gösterdi ve bu da solar panel teknolojilerinde gelişmeye neden oldu. Bloomberg New Energy Finance (BNEF) tarafından açıklanan verilere göre güneş panelleri ile elektrik enerjisi üretmek artık rüzgar enerjisi ile elektrik enerjisi üretmekten daha ucuza mal oluyor.

gunes-enerjisi-ruzgar-enerjisinden-daha-ucuz

Uzmanlar güneş enerjisinin daha ucuza mal edilebileceğini her zaman tahmin ediyordu ama bu kadar hızlı bir gelişim beklenmiyordu. Öyle ki güneş enerjisinin sadece rüzgar enerjisini değil doğal gaz ve kömürden elde edilen enerjinin de önüne geçmesi bekleniyor. Bu nedenle uzmanlara göre önümüzdeki 1o yıl içerisinde kömür ve doğal gazdan elde edilecek elektrik enerjisi en üst seviyeye ulaşabilir çünkü o zamana kadar güneş enerjisi yatırımları artık onları devreden çıkarmaya başlayabilecek.

BNEF'den Ethan Zindler Bloomberg'e verdiği demeçte şöyle diyor:  "Güneş enerjisi yatırımları sıfırdan -gerçekten sıfırdan- 5 yıl içerisinde çok büyük ilerleme kaydetti. Bu ilerlemenin büyük bir kısmı güneş enerjisine inanılmaz yatırımlar yapan Çin'den ve onun diğer gelişmekte olan ülkelere yaptığı yatırımlardan kaynaklanıyor."

Gelişmekte olan ülkelerin yaptığı yatırımlarda da azımsanamayacak kadar fazla. 2015 yılında gelişmekte olan ülkeler 154.1 milyar dolar yatırım yaparken bu alanda gelişmiş ülkeler 153.7 milyar dolar yatırım yapmışlar. Yenilenebilir enerjide gelişmekte olan ülkelerin öncü olmaya devam etmesi bekleniyor.

Güneş enerjisinden elektrik üretmek her yerde çok ucuz demek çok basit bir söylem olur. Çünkü her ne kadar artık daha ucuza mal edilebiliyor olsa da güneş enerjisi santralleri devlet desteği olmadan, devlet destekli fosil yakıt santralleri ile "mücadele" etmek zorunda. Henüz elektriğe erişimi olmayan yerlerde ise güneş enerjisi panellerine yatırım yapmak gerçekten büyük bir fark yaratacaktır. Tam da bu nedenle gelişmekte olan ülkeler gelişmiş ülkelerden daha büyük fırsatlara sahipler.

2016 bir dünyaya çok büyük şeylere mal olsa da böyle bir güzellik de sağlamış oldu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.