2017 mobil trend öngörüleri

Konuk yazarımız Tolga Şişmanoğlu, Demirören Medya Grubu’nda Dijital Proje Direktörü olarak görev yapıyor.

mobile_kapakDijitalde 2016’yı birçok haber, yenilik ve teknolojik deneyimler ile geride bırakıyoruz. 2017’ye sayılı günler kala önümüzdeki yıl deneyimleyeceğimiz dijital trendler bizlere göz kırpmakta. ‘Mobil bu yıl çok önemli’ cümlesi, yerini ‘önce mobil’e bırakmış durumda.

Mobil uyumluluk anlamında kullanıcısına bu deneyimi yaşatamayan, yeni yıl stratejilerini mobil platformu düşünerek yapmayan tüm markalar ve sitelerin, rekabette çok net bir şekilde geride kalacağı ortada. Ekim ayında mobil kullanım, tarihinde ilk kez masaüstü internet kullanımını geçti. Globalde trafiğin %51.3’ü mobilden gelirken, Türkiye’de ise mobil trafik %58’lere kadar yükselmiş durumda*.

Canlı Yayınlar Ve Süreli Paylaşımlar Daha da Artacak

2016 yılında sıkça tüketilen video içeriklere canlı yayın özelliğinin eklenmesiyle video daha da kıymetli bir hale geldi. Facebook ve Instagram gibi mobil uygulamalar, canlı yayın yapabilme konusundaki yatırım ve geliştirmelerini arttırarak devam ediyor. 2017’de kullanıcılar ve markalar özelinde canlı yayın kullanımlarının epey artacağı öngörüsündeyim.

Süreli paylaşımlara gelince, Snapchat, Scorp ile kullanımı yoğunlaşan ve Instagram Stories ile daha da yaygınlaşan hızlı ve bir süre sonra kendini imha eden süreli paylaşımlar, 2017’de kullanımları artarak devam edecek ve markaların içerik stratejilerinde de önemli bir rol oynayacak. Kullanıcıların artık, depolanmış içeriklerden daha çok kısa süreli içeriklere ilgi gösteriyor olması bu trendin en büyük destekçisi.

instagram-stories-watching

Sosyal Medyada Alışveriş Trendi

Butikleri ile yakalanan etkileşim ve Instagram’dan alışveriş özelliği, Facebook’un ‘Dükkan’ geliştirmesi ile sosyal medyanın aslında alışveriş anlamında ne kadar önemli bir platform olduğunu gözler önüne serdi. Sosyal medyada ‘satın al’ butonlarını çok fazla göreceğimiz bir yıl bizi bekliyor.

Sanal Gerçeklik (Vr-Virtual Reality) ve Arttırılmış Gerçeklik (Ar-Augmented Reality)

360 derece video teknolojisinin gelişmesi, bunu destekleyen platform ve cihazların artmasıyla bu yıl adından çokça söz ettiren sanal gerçeklik (VR) uygulamaları, 2017 yılında özellikle markaların iletişimlerinde önemli bir rol oynanacak. Markanın ürün ve hizmetlerini, kullanıcılarına interaktif bir deneyim ve hikayeleştirme ile anlatımına olanak sağlayan sanal gerçeklik teknolojisi, ürünün satışı açısından da markalara artı bir değer katacak. Emlak projelerinin 3 boyutlu tanıtılmasından, otomotiv, dekorasyon ve daha birçok alanda hizmet veren markaların VR yatırımları yapacağı bir yıl bizleri bekliyor. Oyun şirketleri ise bu teknolojiden en fazla faydalanan oyuncu olacak. Ayrıca önümüzdeki yıl, arttırılmış gerçeklik (AR) konusunda da başarılı örnekler beklediğimi paylaşmak isterim. Bunun en somut örneğini bu yıl Pokemon Go ile hep birlikte yaşadık.

Mobil Uygulamaların Yükselişi

Mobil aplikasyonların kullanımı son hız devam ediyor. 2016 yılında kendinden çok fazla söz ettiren mobil uygulamaların, 2017’de de kullanım oranları artacak. Global anlamda da yayınlanan tüm raporlarda genel tablolar bu şekilde. Fakat burada şöyle bir detay var. Uygulama boyutları ve güncellemelerindeki (update) yüksek boyutlar (yüksek MB’lar) kullanıcılar için bir sınırlılık oluşturmaya başladı. Kota düşmanı bu güncellemeler karşısında yenilikçi web uygulamaları (Progressive Web APP) trend kazanmaya başlayacak öngörüsündeyim. Uygulamaların mobilde yüklü olması yerine, sadece kısa yollarının mobil ekranlarımızda olması kullanıcılar için daha efektif olacaktır.

Web

ChatBotlar

Kullanıcılar ile yazışan, belirli senaryolar üzerinde cevaplar üreten, görev olarak bizimle sohbet etmek, fikir vermek ve sorduğumuz sorular hakkında sizi bilgilendirmek olan Chatbotların (sohbet botları) 2017’de kullanımını çok net bir şekilde artacak. Haber takibi, online alışveriş, müşteri ilişkileri, hava ve yol tahmini gibi bir çok alanda hizmet verebilen Chatbot’ların yapay zekâ (AI) ve makine öğrenmesi paralelinde gelişimlerini hep birlikte yaşayarak göreceğiz.

Mobil Uyumluluk ve Hızlandırılmış Sayfalar (AMP)

Özellikle Google’ın Mayıs ayında arama sonuçlarında mobil sitelerin öncelikle konuma getirilmesiyle daha da önem kazanan mobil uyumluluk 2017’de hayatımızın olmazsa olmazlarından. Mobil uyumlu olmayan site/kurumların rekabette geride kalacağı bir dönem bizi bekliyor. Markaların 2017 stratejilerinin büyük bir kısmı mobil ağırlıklı olacak. Bu doğrultuda hızlandırılmış mobil sayfalar (Google AMP) önem kazanacak.

Native İçeriklerde Mobilin Önemi

Marka mesajının içeriğe entegre edildiği ve yayınlandığı mecranın doğal yapısı bozmadan kullanıcıya erişim sağlayan doğal reklamlar (native içerikler) özellikle bu yıl içerisinde markalar tarafından yoğun olarak kullanıldı. Önümüzdeki yıl, kullanıcıların mobilde içerik tüketiminin hızla artması paralelinde, masaüstü kullanıma artı olarak native içerikler özelinde de mobilden alınacak trafiğin öneminin daha da artacağı öngörüsündeyim.

*StatCounter, Internet Usage Worldwide, Ekim 2016

Yorumlar
  1. İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    Yorum Yazmak için Giriş Yap
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.