Türkiye'nin 'uzman havuzu' Expertera 2017'de yurt dışında büyümek istiyor

Türkiye'nin 'uzman havuzu' Expertera 2017'de yurt dışında büyümek istiyor

Beyin göçü bugüne kadar bir çok ülkenin önemli bir sorunu oldu ve halen de öyle. Ancak günümüzde yeteneklerin konum bağımsız yönetimi yükseliş gösteren bir eğilim. Expertera.com da bu alanda uzun süreli işe yerleştirmeyle değil, proje odaklı işlerle kendine yer bulmak istiyor.

Şirketleri ve uzmanları proje-bazlı çalışmalar için pazar yeri modeliyle bir araya getiren Expertera, 2013 yılında Alp Sezginsoy (CEO) tarafından kurulan bir girişim. 2014 yılında Hayal Koç'un (kurucu ortak/yönetici direktör) katılımıyla hızlanan girişim, firmaların ihtiyaçlarına göre esnek süreler ve bütçelerle çeşitli uzmanlara kolay erişim imkanı sunuyor. Uzmanlar Expertera aracılığıyla hem ek gelir elde edebiliyor hem de yeni bağlantılar kurup yeni proje deneyimleri yaşayabiliyor. Üstelik bunu mevcut işinden ayrılmadan da yapabiliyor.

Expertera Ekibi
Expertera Ekibi

Expertera'nın ortaklarından Hayal Koç, girişimin ismini "Expert Era" veya “Era of the Expert” (Uzmanların Çağı) olarak yorumladıklarını söylüyor ve "Artık bilgi paylaşımının demokratikleştiği, uzmanlığın gittikçe değer kazandığı ve uzmanlık ilk esnek bir kariyer inşaa edebileceğimiz yeni bir dünyaya giriyoruz. On-demand devriminin bir sonraki dalgası çalışma hayatımızı etkileyecek. Expertera olarak, “geleceğin çalışma modeli” olacak bu devrimi Türkiye ve bölge ülkelerine sunuyoruz. Bu yeni dünyaya “Future of Work” veya “İş 3.0” deniyor. " diye ekliyor.

Uzmanların ∼ % 30'u yurtdışından

Expertera, Türkiye merkezli bir girişim olsa da yurtdışından uzmanlarla ve şirketlerle de çalışıyor. Aldığım bilgilere göre şu anda Expertera'da 13 binin üzerinde uzman bulunuyor. Bunun yaklaşık yüzde 30'u da yurtdışından. Expertera, şimdiye kadar 150’den fazla sektör, konu alanı ve coğrafyada hizmet vermiş ve 1000'den fazla uzman eşleştirmesi gerçekleştirmiş.

Küçük veya büyük ayırt etmeksizin şirketlerin taleplerine uygun uzmanı kendi eliyle öneren Expertera, saatlik (telekonferans, yüzyüze toplantı), günlük (çalıştaylar, etkinlikler, toplantılar), haftalık/aylık (biraz daha uzun vadeli projeler), dönemsel (her çeyrek, ayda bir) veya geçici yöneticilik (interim management, yani 3-12 aylık yöneticilik pozisyonlar) gibi anlaşmaların imzalanmasına aracılık ediyor. Uzmanların herhangi bir şirket sahibi olması da gerekmiyor. Zira pazar yeri mantığıyla ücret transferi Expertera üzerinden gerçekleşiyor ve Expertera'nın da payına belli bir komisyon ücreti düşüyor.

expertera-uzman

Geniş uzman yelpazesi

Hayal Koç, platformdaki ortalama iş tecrübesinin 15 sene olduğunu söylerken emekli C-suite yöneticilerden serbest çalışanlara, EMBA/PhD öğrencilerinden yeni annelere veya öğretim üyelerine kadar geniş bir yelpazeden uzmanlara sahip olduklarını da paylaşıyor. Expertera, bir yandan da düzenlediği uzman panellerile sektördeki sıcak konuların/bölgelerin gündemini tutuyor. (Bkz: İran paneli)

2017'de yurtdışında daha hızlı büyümek istiyor

2017 yılında yurtdışına daha kapsamlı açılım yapmak isteyen Hayal Koç, şu anda değerlendirme aşamasında oldukları 2 pazardan birini seçeceklerini paylaşıyor. "Satış ve pazarlama faaliyetlerimizi hızlandırmanın yanında hem uzman eşleştirmesini hızlandırmak, hem de müşteri ve uzman deneyimini geliştirmek için teknolojik altyapımızı makine öğrenmesi ve yapay zeka vb. yöntemlerle geliştirmek istiyoruz." diyor.

Önümüzdeki yıl içinde Expertera'nın Türkiye'deki uzmanların iş yapış tarzına etki edeceğini pekala söyleyebilirim. Keza Türkiye'deki şirketlerin uzun süreli işe alım yapmadan da işinin ehli kişilerden hizmet alma yoluna gitmesi mümkün. Hatta yurtdışına açılmak isteyen şirketlerimizin farklı ülkelerdeki uzmanları Expertera üzerinden bulması da mümkün. Eğer kendinizi alanınızda uzman görüyor veya şirketiniz için bir uzman arıyorsanız Expertera.com'a girerek bu değişime bizzat şahitlik edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.