Apple, iPhone üretimini ABD'ye kaydırmanın hesaplarını yapıyor

Apple, iPhone üretimini ABD'ye kaydırmanın hesaplarını yapıyor

Apple'ın Çin'de üretim yapması ABD siyasetini de meşgul eden bir durum ve Apple'ın bu konuda üreticilerin nabzını yoklamaya başladığına dair bilgiler geliyor.

Bildiğiniz gibi Apple, akıllı cihaz üretim ve montaj işlerinde dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Foxconn ile çalışıyor ancak bu yılın Mayıs ayında üretim tesislerini Hindistan'a çekme alternatifini düşünmeye başlamıştı. Güncel haberlerse Apple'ın yine Foxconn ile ABD'de üretim yapma niyetini açığa vuruyor.

Japonya gazetelerinden The Nikkei, konuyla ilgili haberinde yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın Apple'a dair eleştirilerine değiniyor ve Apple'ın üretim tesislerini ABD'ye getirtme vaadine yer veriyor. The Nikkei, söz konusu haberde Apple'ın Haziran ayında ilk soruşturmalara başladığını ve özellikle kritik değere sahip üreticilerle görüştüğünü paylaşıyor. Bu şirketlerden biri olan Tayvan merkezli Pegatron'un da Apple'a olumsuz yanıt verdiği dile getiriliyor. Pegatron'un gerekçe olarak maliyet artışını ileri sürdüğü de ekleniyor.

Paylaşılan bilgilere göre Foxconn ve Pegatron Apple için yılda 200 milyon iPhone üretimi yapıyor.

Hindistan, ABD, robotlar...

Mayıs ayındaki haberimizde Foxconn'un Hindistan’ın Maharashtra bölgesinde 1.200 dönümlük bir arazi satın almayı planladığından bahsetmiştik. 10 milyar dolarlık bir tesis inşa etmesi beklenen Foxconn’un 2020 yılına kadar Hindistan’da 10-12 tesis kurulması hedeflediğini de aktarmıştık. Yani Tayvanlı Çin bölgesi dışına adım atmayı ciddi şekilde düşünüyor. Fakat Foxconn’un işlerinin yarısını Apple'dan alması ve robotik üretime geçmeye başlaması iki şirketin bir şekilde anlaşmasını mümkün kılabilir.

Diğer yandan Donal Trump Çin mallarına yüzde 45 gibi bir ithalat vergisi koyması durumunda Apple'ın zorunlu bir adım atması da gerekebilir. Foxconn ve Apple henüz bu konuda bir açıklama yapmış değil. Keza Trump'ın bu konuda ne kadar ciddi olduğu da meçhul. Dolayısıyla bize yine gelişmeleri zamana bırakmaktan başka yol kalmıyor...

Görsel Kaynak: Pexels

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.