Apple üretim üssünü Çin'den Hindistan'a mı taşıyor?

Apple üretim üssünü Çin'den Hindistan'a mı taşıyor?

Apple'ın yıllardır Çin'de devam eden üretim ve montaj işlerinin önemli bir kısmı Hindistan'a taşınabilir. Hindistan kaynaklı Economic Times'ın haberine göre Foxconn'un Hindistan'daki yeni fabrikası Apple için de üretim yapacak.

Paylaşılan bilgilere göre Foxconn, Hindistan'ın Maharashtra bölgesinde 1.200 dönümlük bir arazi satın almayı planlıyor. Ülkenin en büyük 3. bölgesi olarak bilinen Maharashtra'da Foxconn'un inşa edeceği tesisin değerinin de 10 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Üstelik Foxconn'un hedefi bununla da sınırlı değil. 2020 yılına kadar Hindistan'da 10-12 tesis kurulması hedefleyen Uzakdoğulu Foxconn, Hindistan hükümeti ile beklenen anlaşmayı imzalaması halinde 18 ayda üretime başlamayabilir.

Apple'ın Hindistan planları

Apple'ın geçtiğimiz çeyrekte Çin'deki satışlarının yüzde 26 oranında düşmesi (2003'ten bu yana artıştaydı) Apple'ın Hindistan'a yönelmesinin arkasındaki sebepler olarak düşünülebilir. iBooks Store ve iTunes Movies servislerinin Çin’de engellenmesi ise Apple'ın Çin hükümetiyle yaşadığı bir diğer sorun. Diğer yandan işçi ücretlerinin artışı da hesaba katılabilir ki Foxconn artık foxbotları devreye sokarak masrafları kısmak ve üretimi hızlandırmak istiyor.

Hindistan'ın Foxconn için de uygun olduğu pazar malum zira hem dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi hem de Çin'de olduğu gibi ucuz iş gücüne ulaşmak mümkün. Üstelik gelişen pazarlara yakınlık anlamında da avantajlı bir konuma sahip.

Diğer yandan Apple'ın Hindistan'da 25 milyon dolar yatırımla yeni bir ofis kurmak istediği ve resmi Apple mağazalarının açılması için de Hindistan hükümetinden olur aldığı biliniyor. Apple'ın Hindistan'da ikinci el iPhone satmak için girişimlerde bulunması ise işin diğer bir yüzü.

Çin'deki satışları düşen Apple'ın önümüzdeki yıllarda Hindistan pazarında nasıl bir ekonomik güç elde edeceğini merakla bekliyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.