Dijital sanayi dünyasının otoparkları da robotlar tarafından yönetiliyor

Dijital sanayi dünyasının otoparkları da robotlar tarafından yönetiliyor

Şu ana kadar gördüğünüz en efektif otopark nasıl görünüyordu? Çok katlı otoparklar içerisinde en beğendiklerim hareket halinde buluna metal yığınlardan oluşuyor. Aracınızı boş kata yerleştiriyorsunuz ve aracınız yukarı taşınıyor. Geri almaya geldiğinizde de sizin aracınız ayağınıza geliyor. En azından kısmen böyle. Aşağıdaki videoda güzel bir örneği var.

Gelişen teknoloji ile beraber artık otopark sistemleri de tamamen değişiyor. Amerika'nın Kaliforniya eyaletinde Hollywood'un batısında hizmet vermeye başlayan bir otopark, robot çalışanları ile beraber yaklaşık olarak 1 milyon dolardan fazla kar sağlamış. Üstelik bu kar iş yükünden ziyade yapılan binanın büyüklüğü, kullanılan malzemeler ve daha fazla araç alması gibi özellikleri sayesinde elde edilen kar.

Sistem ise oldukça güzel çalışıyor. Otoparkın farklı girişlerinden birine giriyor, aracınızı kilitleyip bırakıyorsunuz. Sonra öteki tarafta otoparka açılan kapıdan bir robot içeri giriyor ve aracınızı kavrayarak en uygun boş alana götürüyor. Üstelik bu binada robotların hareketleri hem hayat hem de dikey olarak planlanmış. Bu sayede katlar arasında da götürüp getirebiliyor aracınızı bu robotlar.

Vale olmaması, araçların mümkün olan en yakın ve düzenli şekilde park edilmesini sağlıyor bu nedenle yapılan bina, oldukça fazla araç alabiliyor. Siz aracınızı otoparkın girişinde bıraktığınız için dönme dolaba dönen otopark içerisinde yana döne boş yer aramıyorsunuz ve dolayısıyla her seferinde en az 20-30 dakika zaman kazanıyorsunuz. Aracınızı geri almaya gittiğinizde ise siz ödemeyi yaparken yaklaşık 10 dakikada aracınız size getiriliyor ve yine zamandan kazanıyorsunuz. Aracınızı nereye bıraktığınızı unutmanız da artık problem olmaktan çıkıyor.

Yaşanan sıkıntılar yeni gelişmelere neden oluyor ve otopark alanında geliştirilecek çözümler sanırım dünyanın en çok ihtiyacı olanlardan çünkü çok büyük bir otomobil sorunu bulunuyor. Bu park sisteminin ve benzerlerinin çoğalması dileğiyle.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.