3D yazıcıların geleceği

3d yazıcıların var olan hemen her sektörde köklü değişimlere neden olduğunu, insan sağlığına yönelik de bir çok fayda sağladığını yani kısacası yeni teknolojiler içerisinde oldukça önemli bir yeri olduğunu hepimiz biliyoruz.

Son kullancıya ulaşması son 3-4 yıldır gerçekleşen ve bizler için henüz emekleme seviyesinde olan bu teknoloji cep telefonları gibi herkesin sahip olduğu bir şeye dönüşecek mi? Herkesin kendine ait 3D yazıcısı olmasa da her ev artık buna sahip olacak mı? Bir buzdolabı kadar önemli bir ihtiyaç olacak mı?

Soruyu biraz daha genişletelim! 3D yazıcıların geleceği ne olacak? (Lütfen yorumlarınızı paylaşmayı unutmayın. Hayal kurmak, uçmak serbest!)

Prototip üretmek için binlerce lira verip büyük üreticilere gitmeye son 

3D yazıcıların yaratıcı beyinler için en büyük faydalarından biri bu. Hepimiz hayal kurarız, geleceğe yönelik bir şeyler düşünürüz ve bazen hiç bir yerde olmayan bir şeyler geliştiririz, tasarlarız ve hatta modelleriz. Sonuç olarak bu işi gerçek hayatta görebilmek için bir prototipe ihtiyacımız olur fakat bunun için tüm ürün geliştirme sürecinden fazla bir maliyetle büyük üreticilere gitmemiz gerekir. 3D yazıcılar işte bu alanda devreye giriyor ve gerçekten bir ürünün prototipini almanız için oldukça uygun bir çözüm olabiliyor. Onbinlerce lira verip üreticilere gitmek yerine kendi 3D yazıcınızı alarak bir çok deneme yapabilirsiniz. Hepimizin evine girmese de fiyat/performans olarak 3D yazıcılar bir çok yaratıcı kişinin evinde olmazsa olmazlardan biri olacak diyebiliriz.

Fabrikasyon üretimden "ekonomik ve kendin yap" modeline geçiş 

Twitter'ın kurucu ortaklarından Biz Stone, Nike'ın 10 yıl içerisinde bir yazılım firmasına dönebileceğini söylüyor. Bu öngörünün en temel sebebi ise "DIY - Do It Yourself - Kendin Yap" akımının 3D yazıcılar ile beraber çok daha fazla yaygınlaşmaya başlaması. artık beğendiğiniz bir ürünün modellemesini satın alıp basabiliyorsunuz, birine modellemesi için ödeme yapabiliyorsunuz ve hatta kendini modelleyebiliyorsunuz. Nike'ın araştırma ve teknoloji verilerini yazılım deneyimi (gelecekte) ile birleştirerek size evinizin rahatlığında ayakkabı bastırma fırsatını yaratmayacağını kim söyleyebilir?  Nike "Just Do It" yerine "Do It Yourself"i slogan olarak kullanmaya başlasa iyi olur. 

nike_do_it_yourself

Hayal kurmak paralı değil, daha da fazlasını hayal edelim. Ayakkabınızı çok seviyorsunuz ama artık çok eskidi. Geri dönüşüm sağlayabilen 3D yazıcınıza eski ayakkabınızı koyarak aynı modelin yenisini veya biraz daha büyüğünü (eğer çocuğunuz büyüdüyse) basmayı istemez misiniz?

PWC'nin 3D yazıcıların geleceğine yönelik yaptığı araştırmaya göre kargo sektörünün %40'ını tehdit edecek kadar büyük bir dönüşüm yaşanacak.

Ürünlerin daha sağlam ve ucuz olması, daha hızlı, yerinde üretim yapabilmeleri

Piyasada bir çok farklı 3D yazıcı üreten firma var ama hemen hemen hepsinin ortak yönü genel çerçevede benzer ürünler üretiyor olmaları. Ürettikler ürünlerin dış yapısı benzer ve üretim alanı her defasında temizlenmek zorunda kalan bir yapıda. Her zaman ve her yerde olduğu gibi bu alanda da hızlı ürünler bir adıma öne çıkacak. Hiç bir şeyi beklemeye tahammül edemiyoruz. Hem de bu çağda! Bu nedenle üretim süreçleri giderek hızlanacak olan 3D yazıcılar hem daha hızlı baskı yapabilecekler hem de daha ucuza mal olacaklar. Bunlar evlere girecek 3D yazıcılar için beklenenler.

Üretilen malzemelerin kalitesi ve ağırlıkları da önemli bir konu. Teknoloji geliştikçe kullanılabilen ham maddeler de giderek değişiyor. Son gelişmelere göre 3D yazıcılar ile basılan ve çelikten 100 kat daha sağlam maddeler üretilmeye başlanmış. Bu konuda geçtiğimiz yıllarda GE'nin jet uçakların yakın enjeksiyon sistemlerinin artık 3D yazıcılar ile üretilmeye başlanması oldukça değerli bir örnek. Önceki yakıt enjeksiyon sistemleri 21 parçadan oluşuyor ve farklı yerlerde üretilen parçalar aynı yere gönderilerek birleştiriliyordu ve entegre ediliyordu. 3D yazıcılarla üretilen parça ise tek bir parçadan oluşuyor ve önceki sistemden 5 kat daha güçlü olarak üretilmiş. Bu sayede her bir jet yılda 1 milyon dolardan fazla tasarruf etmiş oluyor. Birisi endüstriyel değişim mi dedi?

Endüstriyel açıdan bir diğer büyük etki de yerinde üretim. Geçtiğimiz günlerde ev üretimi için kullanılan 3D yazıcıdan söz etmiştim. Bu ürünün ilerleyen dönemlerde köprü yapımlarında görev aldığını, okyanusun ortasında denizaltı veya gemilerde çözüm ürettiğini veya ulaşılması zor noktalarda çözüm sağlayabileceğini görebiliyoruz. Böylece hem zaman hem de büyük maliyetlerden kurtulmuş olunacak.

Tabi ki 4D yazıcılar 

Henüz pek sözü edilmeyen 4D yazıcılar da uzak gelecekte çok büyük ses getirecek gibi görünüyor. 4D yazıcılar ile üretilen ürünler 3D yazıcılarla üretilen ürünlere göre oldukça farklı bir yöne sahip. Üretim tamamlandıktan sonra değişim gösterebilme özelliğine sahip olabiliyorlar. Bu değişimlerin gerçekleşmesi için önceden belirlenen durumların gerçekleşmesi gerekiyor. Örneğin sıvı teması, sıcaklık değişimi, basınç, nem veya aklınıza gelebilecek bir çok farklı etken. MIT'nin araştırmalarının sonucu olan bir örneği aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=w98IWWugcVw

3D yazıcılar ile ilgili en çılgın teorim ise 2014 yılında kişisel blogumda da yazdığım gibi ışınlanma hayalinin gerçekleşmesi için çok temel bir teknoloji olması. Yani ışınlanma hayali gerçekten 3D yazıcılar sayesinde gerçekleşebilir. Siz ne düşünüyorsunuz?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.