Reklam engelleyici kullanımı önümüzdeki yıllarda nasıl değişecek?

Reklam engelleyici kullanımı önümüzdeki yıllarda nasıl değişecek?

Reklam engelleyici dünyasına Facebook'un da dahil olması bu alandaki rekabeti giderek kızıştırıyor. Peki reklam engelleyicilerin kullanımı giderek artacak mı yoksa azalacak mı? Emarketer'in araştırması bu soruya yanıt arıyor.

Bildiğiniz gibi gelirlerinin yüzde 84’ü mobilden gelen Facebook dahi bu savaşta yer almaktan çekinmemiş ve Adblock Plus ile karşılıklı bir kapışmaya girmişti. İkinci çeyrekte 6,2 milyar dolar reklam geliri kazanan Facebook'un kazanan tarafta olup olmayacağı şimdilik meçhul ama görünen o ki reklam engelleyici kullananların artış hızı 2017'de ciddi oranda düşecek.

2017 reklam engelleyiciler için kritik yıl

Emarketer'in sunduğu istatistik ve öngörülere göre ABD'de 2014 yılında yaklaşık 40 milyon reklam engelleyici kullanan kişi varken bu rakam 2015'te 51,9 milyona yükselmiş. 2016'ta 69,8 milyon olması beklenen reklam engelleyici kullanıcıları için 2017 öngörüsü ise 86,6 milyon.

ad-blockerYani reklam engelleyici kullanan intenret kullanıcı sayısı azalmayacak ancak artış hızında 2016'dan sonra bir düşüş var. 2015'te yüzde 30,7 olan artış oranı, 2016'da yüzde 34,4'e çıkacak ama 2017'de yüzde 24'e düşecek. Tabi artış hızının giderek düşmesi tek başına olumsuz bir gösterge değil. Bunun için toplam internet kullanıcıları içindeki payı bakmakta fayda var.

ABD'de reklam engelleyici kullananların toplam internet kullanıcıları içindeki payı 2015'te yüzde 15,7 imiş. Geçtiğimiz yıl yüzde 20'ye çıkan bu oranın 2016'da 26,3'e yükselmesi bekleniyor. Ancak 2017'de işler biraz tersine dönüyor ve reklam engelleyici kullananların toplam internet kullanıcıları içindeki payı yüzde 24'e geriliyor.

Emarketer bu analizine mobil cihazları da dahil ettiği için masaüstünde rakamların tam olarak nasıl değişeceğini net olarak bilemiyoruz. Fakat mobile geçiş arttıkça kendi uygulamasını kullandıran Facebook gibi devlerin işinin daha kolay olacağını söyleyebiliriz.

Bakalım 2016 sonunda bu alandaki rekabette hangi taraf diğerine üstünlük sağlayacak ve bu rekabet mobil dünyada farklı bir şekilde karşımıza çıkacak mı...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.