Dünyadaki gecekondu sorununun çözümüne destek olabilecek dev robot

Dünyadaki gecekondu sorununun çözümüne destek olabilecek dev robot

Dünya Sağlık Örgütünün açıkladığı verilere göre dünyada 863 milyondan fazla insan gecekondularda yaşıyor. Daha kötüsü ise her geçen gün bu sayı artıyor.

Bir çoğumuz için hayal etmesi bile mümkün olmayan kötü şartlarda yaşan bu insanlar Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisindeki en temel ihtiyaçlarından birini bile karşılayamıyorlar. Durum böyle olunca sonraki adımları başarmayı bırak düşünmek bile onlar için çok büyük bir sorun haline geliyor. Bir başka değişle topluma kazandırılamayan 863 milyon kişi.

Bu problemlerin farkında olan Güney Kalifornia Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Profesörü Barok Khoshnevis en temel ihtiyaçlardan olan barınma ihtiyacını çözebilecek bir teknoloji geliştirmeyi başardı. Bu teknolojiye isterseniz dev robot diyebilirsiniz isterseniz dev 3 boyutlu yazıcı diyebilirsiniz. Siz ne derseniz deyin bu robot her ikisini beraber başarıyor.

3 boyutlu yazici ile ev insaa eden robot

Barok Khoshnevis'in geliştirdiği katman katman ev oluşturma tekniği sayesinde 3 boyulu yazıcılarla bir evi 24 saatten az bir zamanda tamamlayabiliyorsunuz. Ev temel olarak oluşturulduktan sonra sıhhi tesisat, elektrik gibi altyapı işlemleri tek seferde tamamlanabiliyor. Bunu mümkün kılan en önemli şey ise herhangi bir malzeme taşımak zorunda olmamanız, tüm malzemeler 3 boyutlu yazıcılarla evin bulunacağı yerde üretiliyor.

"Doğal afetlerde, savaşlarda evler 2 dakikada yok olabiliyor. İnsanlar 2 dakikada yok olan evlerine 24 saatten kısa bir süre ulaşmak isterler" diyor Barok Khoshnevis.

24 saatte ev insaa edin

Geleneksel inşaat sistemlerinden tamamen farklı olan Contour Crafting metodu sayesinde hem insan gücünün minimum kullanılması hem de üretimin inşaat alanında yapılması, yani bir şey taşımak zorunda olmamak maliyeti de oldukça düşürüyor.

Henüz hayata geçmiş bir ürün olmasa da Barok Khoshnevis, yatırım bulduğunu ve yaklaşık 2 yıl içerisinde ilk versiyonun piyasaya çıkacağını belirtiyor.

Nasa ile beraber Ay yüzeyinde de yaşanılabilir evler inşaa etmek için ortak bir projede de çalışan Barok, geliştirdiği benzer teknolojiyi orada da kullanacak ve yine ay yüzeyinde 3 boyutlu yazıcılarla ev üretecek. Bunların tamamen ileride Mars veya başka bir gezegene yerleşme için ön çalışma olduğunu düşünüyorum.

Uzayda bir başka gezegende yaşama hayali kurarken, bunun için planlar yaparken dünyadaki yoksul insanlar için de bir şeyler yapmak oldukça değerli.

Robotik teknolojileri ve 3 boyutlu yazıcı teknolojisinin endüstriyel devrimlerinin temelleri de böylece atılıyor. İnşaat sektörü de bundan fazlasıyla nasibini alacak gibi görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.