Sosyal ağlarda paylaşmanın sıkıntısı ve mutluluğu: Instagram Stories

Sosyal ağlarda paylaşmanın sıkıntısı ve mutluluğu: Instagram Stories

Facebook, Snapchat'i yılmadan kopyalamaya devam ediyor. Snapchat'in sosyal ağlara getirdiği "gelip geçicilik" konseptini bir kez daha uyarlayan şirket, bu kez baştan sona Snapchat tarafından geliştirilen Stories özelliğini Instagram'a ekledi.

Instagram'ın son güncellemesiyle eklenen Instagram Stories, bir uyarlama değil, bir Snapchat kopyası. Özellik, Instagram'da ömrü 24 saat olan ve sadece seçtiğiniz kişilerle paylaşılan hikayeler oluşturmanızı sağlıyor. Hikayenizi çektiğiniz fotoğraf ya da videoları kullanarak anlatabiliyorsunuz ve elbette videoları sticker'lar ya da yazılarla süslemeniz mümkün. Instagram Stories, tipik bir Instagram paylaşımından farklı olarak tüm takipçilerinizle paylaşılmıyor. Kimlerin bu hikayeleri görebileceğini siz seçtiğiniz gibi, beğenilmek gibi bir kaygınız da olmuyor. Zira paylaştığınız kişiler bu hikayeleri görebiliyor ama beğenemiyor; dilerlerse size özel mesaj atabiliyor.

zuck snapchat

Snapchat neden bu kadar çok kopyalanıyor? 

Snapchat bir oyun bozan ve gençlerin dilinden konuşuyor. Snapchat CEO'su Evan Spiegel,  günümüz dünyasında kalıcılık yerine geçiciliğin varsayılan özellik olması gerektiğini sıklıkla dile getiriyor. Snapchat kullanıcıları beğeni ve bütün bir takipçi onayı için kaygılandırmıyor. Kullanıcılar Snapchat Stories'de video paylaşmak için YouTube, Instagram ya da Facebook'ta olduğu gibi prodüksiyona ihtiyaç duymuyor. Bir yorum ya da filtre ekleyerek birkaç saniyede sıradan bir hikaye oluşturabiliyorsunuz. En önemli nokta hikayenizin jilet gibi olması ya da eğlenceli görünmesi ve diğer şeyler için endişelenmemeniz. Bu nedenle spontane herşey için Snapchat, diğer sosyal ağlara fark atıyor.

Snapchat, Stories özelliği sayesinde günde 10 milyar video izletiyor. Kullanıcı sayısı Facebook'un onda biri olmasına rağmen (Haziran itibariyle günlük 150 milyon) Snapchat Facebook'a bu konuda meydan okuyabilen tek sosyal ağ. Snapchat'in geçici paylaşımlardan filtrelerine kadar en önemli buluşlarının tümü kullanıcılar için paylaşım kaygısını aşağı çekmeyi hedefliyor. Snapchat'in kanımca başarısının ardındaki en önemli formülü bu. 

Geçici mesajlaşmaya odaklanan Facebook uygulamalarının hiçbiri kalıcı olamadı

Facebook ve diğer sosyal ağların Snapchat'ten etkilenmemesi neredeyse imkansız. Facebook, 2013'te 3 milyar dolara satın alamadığı Snapchat'i aslında 2012'den beri kopyalamaya çalışıyor. İlk denemesini Facebook Poke uygulamasıyla yapan dev sosyal ağ, 2014'te bu uygulamayı kapatmış ve aynı yıl Slingshot ile yeni bir Snapchat klonu sunmaya başlamıştı. Kısa bir süre sonra Slingshot da kapatıldı. Geçici mesajlaşmaya odaklanan Facebook uygulamaların hiçbiri kalıcı olamadı.

snapchat

Paylaşım kaygısını minimize etmek

Instagram Stories, Facebook'un son ve belki en akıllıca Snapchat denemesi, zira özelliğin doğrudan Instagram içine entegre edilmesinden Facebook'un bağımsız uygulamalarla başarılı olmayacağını kabullendiğini anlıyoruz. Instagram'ın 500 milyondan fazla kullanıcısının halihazırda Snapchat'ten aşina olduğu özelliği kullanmaması için bir neden yok. Zira özellik Instagram'da fotoğraf ve video paylaşma kaygısını minimuma indiriyor: Paylaşım için gereken minimum beğeni eşiği ortadan kalkıyor.

Yine de Instagram Stories'in bütün bir Instagram ağıyla birlikte düşünüldüğünde iğreti duran bir tarafı var. Bütün o beğeniler, izlenme sayılarının arasında henüz küçük, kaygısız ve özel bu alan, ya kısa sürede yok olacak ya da Instagram'ı gittikçe daha fazla ele geçirecek...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.