The Abraaj Group, Türkiye'ye özel fonunu 526 milyon dolara yükseltti

The Abraaj Group, Türkiye'ye özel fonunu 526 milyon dolara yükseltti

Türkiye'de Hepsiburada yatırımıyla dikkatleri üzerine çeken The Abraaj Group, Türkiye'ye yatırım için 526 milyon dolarlık yatırım fonunu tamamladığını açıkladı.

Gelişmekte olan pazarlara yatırım yapan The Abraaj Group, Türkiye için 500 milyon dolarlık bir fon toplama hedefindeydi. Gelen yeni açıklamaya göre ortak yatırım için 40 milyon dolar daha toplanarak Abraaj Türkiye Fonu I (ATF I) 526 milyon dolar olarak kapatılmış.

ATF I, hali hazırda The Abraaj Group'un yatırımlar yaptığı bir fon. Hatta 2015 yılındaki Hepsiburada yatırımı da ATF I ile yapılmıştı. The Abraaj Group, yeni fon artırımı duyurusunda Hepsiburada'nın Türkiye e-ticaret sektöründe pazar lideri olduğunu hatırlatıyor ve bu yıl itibari ile beş milyon aktif müşteriyle 1.8 milyon stok kalemine sahip olduğunu ekliyor.

Sermaye'nin yüzde 70'i Avrupalı ve Amerikalı yatırımcılardan

The Abraaj Group'un açıklamasına göre fon için taahhüt edilen sermayenin yüzde 70'i Avrupalı ve Amerikalı yatırımcılardan gelmiş. Kurumsal yatırımcılar ve ulusal varlık fonları ise taahhüt edilen sermayenin yüzde 78'ini oluşturmuş.

Ofisleri Latin Amerika'dan Güneydoğu Asya'ya kadar uzanan Abraaj, İstanbul ofisini beş ana merkezinden biri olarak görüyor ve bu ofis üzerinden Türkiye ve Orta Asya yatırımlarını yönetiyor. Türkiye'deki varlığı 10 yılı geçen Abraaj, ülkemizde artan yurtiçi tüketime dayalı fırsatları yakalamayı hedeflediğini açıklıyor ve şu bilgiyi veriyor;

Fon, özellikle tüketici ürünleri ve hizmetleri, sağlık hizmetleri, finansal hizmetler, lojistik ve perakende gibi büyüyen yurtiçi tüketimden faydalanan sektörlerde faaliyet gösteren ve de iyi yönetilen orta ve büyük ölçekli işletmeler ile ortak olmayı hedefliyor.

Wamda Capital'in Türkiye'deki yatırımları artabilir

Dikkat çekmemiz gereken bir detay ise Abraaj Group'un Wamda Capital'in de kurucusu olduğu ve Wamda'nın Türkiye'deki yatırımlarını artırabileceği. Hali hazırda Wamda Capital'in Türkiye'de Kapgel'e ve Volt'a yatırım yaptığını biliyoruz. Açıkçası Wamda Capital'in fonunun ATF I'den tam bağımsız olup olmadığından emin değilim ancak The Abraaj Group'un Türkiye pazarına olan güveni dahi Wamda'nın yatırımlarını artırması için bir sebep olarak görülebilir. Hatta bu konuda bazı duyumlar aldığımızı da söyleyebiliriz.

Arif Naqvi'den 'Türkiye'ye güveniyoruz' mesajı

The Abraaj Group Kurucusu ve Grup İcra Başkanı Arif Naqvi, Fibabanka A.Ş.’ye yatırım yapılan Abraaj Türkiye Fonu I ile ilgili şu yorumu paylaşıyor;

"İlk özel Türkiye Fonumuzun başarılı bir şekilde kapatılması, Türk ekonomisine olan güçlü inancımızı ve mevcut cazip yatırım fırsatlarını yansıtmaktadır. Türkiye, genç nüfusu, büyüyen ekonomisi ve artan girişimcilik kültürü ile 2030 yılı itibariyle dünyadaki en büyük 15 ekonomiden biri olma yolunda ilerliyor. Bugüne kadar 800 milyon doların üzerinde çıkış geliri oluşturduğumuz Türkiye’de, büyüyen ekonomiyi güvenilir bir yatırım getirisi kaynağı olarak görüyoruz. Yatırımcılarımıza Türkiye’ye ve Abraaj'a göstermiş oldukları güvenden dolayı teşekkür ediyoruz."

The Abraaj Group Ortağı ve Türkiye ve Orta Asya Bölge Başkanı Selçuk Yorgancıoğlu'nun açıklaması ise şu şekilde;

"Türkiye pazarı, lider olma kapasitesine sahip iyi yönetilen şirketlerin sayısını gün geçtikçe arttırmakta ve de başarılı yatırım fırsatları sunmaya devam etmektedir. Fonun yatırım stratejisi, hem sektör hem de yatırım tipi olarak çeşitlendirilmiş bir portföy sunmak üzere hem uluslararası deneyimimizi, hem de Türkiye’de on yılı aşan piyasa tecrübelerimizi kullanacaktır. Başarılı Hepsiburada ve Fibabanka yatırımlarımızı takiben, hem bölgesel hem de ulusal liderler haline getirebileceğimiz, yüksek büyüme oranına sahip işletmeleri tespit ederek ortaklık kurmayı hedefliyoruz."

Abraaj, 900 milyon doların üzerinde yatırım yaptığı 11 portföy şirketi ile Türkiye'de özel sermaye sektöründe önde gelen yatırımcılardan biri olarak biliniyor. Dubai merkezli grup, 2 milyar dolar tutarında 2012 yılındaki dünyada 5. büyük halka arzı gerçekleştirerek Acıbadem Sağlık Grubu’ndaki hissedarlığından başarılı bir şekilde çıkış yapmıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.