Firefox, Flash içerikleri Ağustos'tan itibaren kısmen engelleyecek

Firefox, Flash içerikleri Ağustos'tan itibaren kısmen engelleyecek

Halen en popüler tarayıcılardan biri olan Mozilla Firefox, Adobe Flash'a karşı yeni bir önlem alıyor. Firefox, Ağustos ayından itibaren bazı önemli kaynaklar dışındaki Flash içerikleri engelleyecek.

Bildiğiniz gibi 2010 yılında Apple'ın başlattığı Adobe Flash engellemesi önemli gelişmeleri beraberinde getirmişti. HTML5'e geçişler hızlanırken Adobe de bu eğilime kayıtsız kalamamış ve bu yönde satın almalar yapmıştı. Ancak Flash'ın halen çökmelere neden olduğunu söyleyen Firefox, Flash ile mücadelede yeni bir adım atmaktan çekinmiyor.

Mozilla'nın resmi blogunda yapılan açıklamaya göre önemli olmayan Flash içerikleri engellenerek Firefox'un çökme oranlarını düşürülecek. Aşağıdaki grafikte de görüldüğü üzere özellikle Youtube'un HTML5'e geçişi çökme oranlarını ciddi oranda düşürmüş. Facebook'un hamlesinden sonraki küçük düşüş ise çok etkili olmamış.

Firefox-Mozilla

Yapılan açıklamaya göre kullanıcılar için temel kategoride kabul edilmeyen Flash içerikleri engellenecek. Bu sayede kullanıcı deneyiminin daha iyi olacağını söyleyen Mozilla, aynı zamanda güvenlik, pil ömrü ve mobil uyumluluk konusunda da iyileşmeler olacağına değiniyor.

Ağustos ayında devreye alınacak bu hamle ile çökme oranını yüzde 10 düşürmeyi hedefleyen Firefox, Flash içerik sahiplerinin HTML tarafına geçişini de teşvik ediyor. Bir yandan da Adobe ile yakın bir çalışma sürdürdüğünü ve mevcut Flash içeriklerinden en iyi şekilde faydalanılması gerektiğini ekliyor.

Google AdWords ve DoubleClick servislerinin de 30 Haziran’dan itibaren Flash’a kapatıldığını hatırlatmadan geçmeyelim. Flash'ın ömrünün nereye kadar gideceğini de izlemeye devam edelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.