Silikon Vadisi’nin önde gelen yatırım şirketleri

Silikon Vadisi’nin önde gelen yatırım şirketleri

Silikon Vadisi, Kaliforniya'nın kuzeyinde, San Francisco'ya bağlı San Jose vadisine verilen isim. İsmini bölgede çok sayıda bulunan silikon işlemci üreticisinden alan bölge şimdilerdeyse dev teknoloji şirketlerine ev sahipliği yapıyor. Intel, Cisco, Google, HP, Apple, Microsoft, Oracle, Nvidia, AMD, Facebook, Twitter Silikon Vadisi’ni meslek tutmuş dünya devlerinden sadece bazıları…

Fakat Silikon Vadisi’ni sadece teknoloji ve internet şirketlerinin merkezlerinin bulunduğu bir coğrafi bölge olarak tanımlamak da eksik olur. Silikon Vadisi aslında dev şirketlerin yanı sıra, girişimcileri ve yatırımcıları ile kelimenin tam anlamıyla bir ekosistem.

Bu bölgedeki şirketler zaten sık sık gündeme geliyorlar. Gelin bu kez de Silikon Vadisi’ndeki girişimcilik ekosistemine can suyunu taşıyan bölgenin önemli yatırım şirketlerine (alfabetik sırayla) göz atalım.

Accel Partners

Silikon Vadisi'nn önde gelen yatırım şirketlerinden Accel Partners

1983 yılında kurulmuş olan şirket listedeki en tanınmışlardan biri. 2008 yılında ciddi yatırımlar yapmaya başlayan şirket, şu anda yılda ortalama 30 yatırım yapıyor. Girişim hızlandırıcısı olarak da çalışan Accel Partners, özellikle internet sektörüne odaklanmış durumda. Accel Partners’ın en önemli yatırımlarından biri de Facebook'a yapmış olduğu yatırım.

Andreessen Horowitz

Silikon Vadisi'nn önde gelen yatırım şirketlerinden Andreessen Horowitz

Adını kurucuları olan Marc Andreessen ve Ben Horowitz'den alan Andreessen Horowitz şirketi, 2009 yılında Merlo Park'ta kurulmuş. Milyar dolarlarca yatırımı bulunan şirket, yılda yaklaşık 50 projeye yatırım yapıyor. Aralarında Facebook, Pinterest, Zynga, Groupon, Foursquare gibi büyük işlere yatırımı bulunan şirketin, attığı doğru adımlar sayesinde en iyiler listesindeki yeri epey sağlam. Şirketin yatırım yapmayı tercih ettiği alanlar teknoloji, yazılım ve internet sektörü.

Felicis Ventures

Silikon Vadisi'nin önde gelen yatırım şirketlerinden Felicis Ventures

Webrazzi okuyucularının yakından tanıyacağı Aydın Şenkut tarafından 2006 yılında kurulan Felicis Ventures, Silikon Vadisi'nin oldukça aktif yatırım şirketlerinden biri. Genellikle erken aşama yatırımlara odaklanan Felicis Ventures bugüne kadar 200'den fazla şirkete yatırım yaptı. Dikkat çeken yatırımları arasında Optimizely, Shopify, Rovio ve Türkiye'den Mobilike yatırımını saymak mümkün.

First Round

Silikon Vadisi'nin önde gelen yatırım şirketlerinden First Round Capital

2004 yılında San Fransico'da kurulan First Round Capital, adından da tahmin edebileceğiniz gibi geleceğin dev şirketine ilk tur yatırım yapmayı hedefleyen bir yatırım şirketi. 2000 yılında Half.com'u eBay'e satan Joshua Kopelman tarafından kurulmuş olan First Round Capital'in dikkat çeken yatırımları arasında Uber, Square, Mint.com ve StumbleUpon gibi firmalar yer alıyor. Yatırım şirketi bugüne kadar 300'e yakın şirkete yatırım yapmış durumda.

Greylock Partners

Silikon Vadisi'nn önde gelen yatırım şirketlerinden Greylock Partners

Greylock Partners kendi deyimleri ile özellikle distruptive girişimlere yatırım yapmayı tercih eden bir şirket. 1965 yılında kurulmuş ve bugüne kadar 300 kadar şirkete yatırım yapmışlar. Yatırımları arasında Facebook, Dropbox, LinkedIn, Medium, Airbnb ve Pandora gibi önemli şirketler bulunuyor.

GV

Silikon Vadisi'nin önde gelen yatırım şirketlerinden GV

Pek çok alanda faaliyet yürüten arama devi Google, yatırımlarını da GV şirketi üzerinden gerçekleştiriyor. 2009 yılında Google Ventures adıyla kurulan şirket 2015 yılında GV aldı. Yılda ortalama 35-40 projeye fon sağlayan GV, en tanınmış yatırımları arasında Slack ve Uber sayılabilir. Şirketin internet sitesinde girişimciler ve yatırımcılar için sunduğu kütüphane hizmeti de var.

Intel Capital

Silikon Vadisi'nin önde gelen yatırım şirketlerinden Intel Capital

Dünyaca ünlü Intel firmasını yatırım kolu olan Intel Capital de konum olarak Silikon Vadisini tercih eden yatırım şirketleri arasında. 1991 yılında kurulan ve oldukça köklü bir geçmişse sahip olan Intel Capital, bugüne kadar 1.000'den fazla yatırım gerçekleştirmiş. Intel Capital yatırımlarını genellikle 50 ile 100 milyon dolar arasındaki tutarlarda yapmayı tercih ediyor. Bundan bir süre öcne Intel'in Intel Capital'i satmayı düşündüğüne dair haberleri de sizlere aktarmıştık.

Khosla Ventures

Silikon Vadisi'nin önde gelen yatırım şirketlerinden Khosla Ventures

Vinod Khosla tarafından 2004 yılında kurulan şirket, bugüne kadar 3 milyar dolara yakın yatırım sermayesi toplamış. Yılda ortalama 45 kadar projeye destek olan Khosla Ventures, özellikle yazılım alanına yatırım yapıyor. Easic, IndieGoGo, MemSQL, Peek ve Academia.edu gibi projelere yaptığı yatırımlarla öne çıkan şirket Menlo Park'ta bulunuyor.

Kleiner Perkins Caufield & Byers

Silikon Vadisi'nn önde gelen yatırım şirketlerinden Kleiner Perkins Caufield Byers

1972 yılında kurulan şirket, Silikon Vadisi’nin köklü ve en aktif yatırım firmalarından biri. Genellikle biyoteknoloji, sağlık ve mobil alanında yatırımlar yapıyor. Yılda ortalama 30-35 projeye yatırım yapan Kleiner Perkins, Amazon, AOL, Compaq ve Google gibi şirketlere yaptığı yatırımlarla adını duyurmuş. Bugüne kadar yatırım yaptığı 400 kadar şirket içerisinde 150’ye yakınında başarılı şekilde exit yapmayı başarmış.

Lightspeed Venture Partners

Silikon Vadisi'nin önde gelen yatırım şirketlerinden Lightspeed Venture Partners

Özellikle erken dönem ve büyüme dönemindeki şirketlere yatırım yapan Lightspeed Venture Partners’ın 2000 yılında Menlo Park’ta kurulmuş. Şu anda SaaS, bioteknoloji, medya ve e-ticaret gibi alanlarda yatırım yaptığı şirket sayısı 250’nin üzerine çıkmış durumda. ABD’nin dışında Asya pazarıyla da ilgilenen Lightspeed Venture Partners’ın Silikon Vadisi dışında Çin, Hindistan ve İsrail’de de ofisleri bulunuyor.

New Enterprise Associates

Silikon Vadisi'nn önde gelen yatırım şirketlerinden New Enterprise Associates

1977 yılında kurulan New Enterprise Associates, sağlık ve teknoloji alanında ciddi yatırımlar yapıyor. Yılda ortalama 40-45 arası şirkete yatırım yapan şirket, Asya'da gelişen mobil, yazılım ve teknoloji fikirleriyle yakından ilgileniyor. Dekstop Metal, Onshape ve Bright Health gibi projelere yatırım yapan şirket, bugüne kadar 10 milyar dolara yakın bir yatırım sermayesi toplamayı başarmış.

 Sequoia Capital

Silikon Vadisi'nn önde gelen yatırım şirketlerinden Sequoia Capital

1972 yılında 10 ortakla kurulan şirket, hızını 2008 yılında artırmış ve şu anda yılda ortalama 30 girişime yatırım yapıyor. Google, Nvidia, Apple ve YouTube gibi önemli projelerde yatırımı bulunan Sequoia Capital, özellikle internet, sağlık, yazılım ve teknoloji alanında projelere tercih ediyor.

Shasta Ventures

Silikon Vadisi'nin önde gelen yatırım şirketlerinden Shasta Ventures

2004 yılında Menlo Park'da kurulan Sasha Ventures vadinin dikkat çeken bir diğer yatırım firması. Firmanın yatırım odağında kurumlara yönelik girişimler, nesnelerin interneti ve tüketicilere yönelik girişimler bulunuyor. Bugüne kadar 100'den fazla şirkete yatırım yapan Sasha Ventures'ın en önemli yatırımları arasında Mint ve Google'ın 3,2 milyar dolara satın aldığı Nest sayılabilir.

SV Angel

Silikon Vadisi'nin önde gelen yatırım şirketlerinden SV Angel

SV Angel, 1999 yılında Palo Alto'da kurulmuş bir yatırım şirketi. İlk yatırımını Zappos’a yapan SV Angel zaman içerisinde Goupon, Digg, OMGPOP, Asana, Zynga, AppNexus, EventBrite, Quora, Foursquare gibi önemli girişimlere yatırım yapmış. Toplamda ise yatırım yaptığı şirketlerin sayısı 600’e yakın.

Triangle Peak Partners

Silikon Vadisi'nn önde gelen yatırım şirketlerinden Triangle Peak Partners

Triangle Peak Partners, 2008 yılında kurulmuş ve hızla yatırım piyasasına adımını atmış. Şu ana çeşitli çaptaki yatırımlar için, 200 milyon dolarlık bir fon toplamış şirket, yazılım ve teknoloji alanında yatırımlarda bulunuyor. Yılda ortalama 10-15 projeye yatırım yapan şirket yatırım yapacağı projeyi seçerken oldukça seçici davranıyor

Venrock

Silikon Vadisi'nn önde gelen yatırım şirketlerinden Venrock

Rockefeller ailesi tarafından hayata geçirilen şirketin, yatırımlara başlaması 1969 yılının sonlarını buluyor. Yılda ortalama 15 projeye destek veren şirket, bu güne dek Intel, Apple ve SlideShare gibi projelere yatırım yapmış. 3 milyar dolara yakın yatırım fonu toplamış olan Venrock, fonunu zaman içerisinde genişletiyor.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.