Özel uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'in Falcon 9 roketi ikinci kez karaya başarılı bir iniş yaptı. Bir Drago kapsülü ise Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki görevi için dünya yörüngesine oturdu.
Falcon 9, Landing Complex 1 adlı kara üzerindeki platforma iniş yaptı ve SpaceX toplamda 5. kez uzaya gönderdiği bir roketi geri kazanmış oldu. Elon Musk'ın kurucusu olduğu şirket daha önce 3 ke deniz üzerindeki piste başarılı iniş gerçekleştirmişti.
SpaceX'in roketlerin geri kazanımını sağlamak için başlattığı geri dönüş stratejisi bir çok denemeden sonra başarılı olmuştu. Deniz üzerindeki, yüzen pistlere iniş yaparak daha az yakıt harcayan SpaceX ikinci kez kara üzerindeki platforma iniş yaparak stratejisinin değişebileceğini de göstermiş oldu.
https://twitter.com/SpaceX/status/754906212429238272?ref_src=twsrc%5Etfw
SpaceX, dünyada sağ salim kavuştuğu roketleri Launch Complex 39A adlı NASA'dan kiraladığı bir hangarda saklıyor. Kennedy Space Center'daki bu hangar 5 tane Falcon 9 roketi alabilecek kapasitede ama daha önce iki roketini buradan çıkaran SpaceX bu yeni roketle birlikte Lauch Complex 39A'daki Falcon 9 sayısını yeniden 3'e çıkarmış oldu. Bu roketlerin yeniden kullanımının ise Eylül-Ekim aylarında olması bekleniyor. Tabi Elon Musk'ın bu tarihi de ertelemesi pekala mümkün.
Dragon kapsülü dünya yörüngesinde
Diğer yandan Cape Canaveral'dan ateşlenen bir Falcon 9 roketi 9. kez bir Dragon kapsülünü Dünya yörüngesine fırlattı. Dragon kapsülü iki gün boyunca yörüngede kalacak ve NASA'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'na yaklaşarak 5000 pounds yani 2,26 ton ağırlığındaki ikmal görevini gerçekleştirecek. Bu görevdeki hayatı modül International Docking Adapter (IDA) ve NASA'nın ticari mürettebat programını hayata geçirmesini sağlayacak. NASA'nın aynı iş için Boing ile de çalıştığı da biliniyor.