Avrupa'da e-ticaretten vazgeçen Rakuten Japonya'da organik tarıma yatırım yaptı

Avrupa'da e-ticaretten vazgeçen Rakuten Japonya'da organik tarıma yatırım yaptı

Bir yandan yapay zeka ve uzay teknolojilerinin yükseldiğine şahit olurken diğer yanda tarım teknolojileri gibi alternatif bir dikey yatırım bekliyor. Japonya’nın e-ticaret devi Rakuten de bu dikeydeki yeni yatırımıyla adından söz edilmeyi hakediyor.

Japon devi Rakuten, bu ay başında Avrupa'daki 3 ülkede (Birleşik Krallık, Avusturya, İspanya) e-ticaret operasyonlarını durduracağını açıklamıştı. Yeni ve kârlı yatırımların peşine düşen Japon şirket, Telefarm adlı girişime yatırım yaparak anlamlı bir adım atmış.

Organik tarımı destekleyen bir platform

Paylaşılan bilgilere göre Telefarm, yedi yıllık bir şirket ve Japonya'da organik çiftçileri teşvik eden bir platform hizmeti veriyor. Tüketicileri organik çiftçilerle ve onların ürünleriyle buluşturan Telefarm, depolama ve taşımacılık gibi yan hizmetlerde de organik tarıma destek oluyor. Rakuten, Telefarm'ın yerel pazarda yeni ürünler pazara sunabileceği bilgisini de paylaşıyor.

Ve aşağıdaki videodan anladığım kadarıyla bu işi oyunlaştırma yoluyla yapıyor ve bir benzerini Komşu Köy adıyla Türkiye'de de görmüştük.

Tarım teknolojileri aslında çok ön planda olmasa da iş gücü ve verimlilik anlamında çok önemli değişimlerin olduğu bir pazar. Dolayısıyla teknolojik dönüşümün etkisi de yavaş yavaş hissediliyor. Örneğin San Francisco sadece dünyanın en önemli internet girişimlerine ev sahipliği yapmakla kalmıyor. World Agri-Tech Investment Summit gibi organizasyonlara da imza atıyor.

2015'te 4,6 milyar dolar yatırım

Bu dikeydeki yatırımları takip eden AGfunder.com'un 2015 raporuna göre geçen yıl beklentileri aşarak 4.6 milyar dolar yatırım yapılmış ve 2014'teki 2,36 milyar dolar yatırım tutarını neredeyse ikiye katlamış.

Elbette bu rakamlar Uber'in veya Didi Chuxing'in aldığı büyük yatırımlar yanında basit kalıyor ama uzun vadede bu yatırımların da artacağına şüphe yok. Hatta tarım teknolojileri alanıdaki yatırımların daha yüksek bir çarpanla geri dönüşü olabileceğini bile söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.