Rus aktivistlerin Telegram hesapları hack'lendi

Rus aktivistlerin Telegram hesapları hack'lendi

Teröristlerin bile kullanmaktan çekinmediği mobil mesajlaşma uygulaması Telegram'da belki de bir ilk yaşandı. Bir grup Rus aktivist, Telegram hesaplarının izinsiz şekilde ele geçirildiğini (hack'lendiğini) açıkladı.

Kişisel gizliliğe önem veren ve güvenilir bir mobil mesajlaşma uygulaması olduğunu her fırsatta vurgulayan Telegram, ilk bakışta ciddi bir sorunla karşılaşmış gibi gözüküyor. Ancak aktivistlerin Telegram'ı suçlamadığını hemen belirtelim. Hatta iddalara göre Rus telekom grubu MTS bu olaya göz yummuş olabilir.

Financial Times'ın haberine göre aktivistler, Telegram hesaplarına erişim için kısa mesajla onay kodu isteyen birinin veya birilerinin hesaplarını ele geçirdiğini dile getiriyor. Hesaplarına kimin/kimlerin eriştiğini bilmediklerini ifade eden aktivistler, bu 'hack' olayından kısa süre sonra kısa mesajlarına erişimin kısıtlandığını ifade ederek MTS'yi suçluyor. MTS'nin gerekli yasal prosedürleri uygulamayarak bu suça göz yumduğunu da ekliyorlar.

Rusya'dan sorunlu bir şekilde ayrılan Telegram'ın kurucusu ve CEO'su Pavel Durov, bunun teknik olarak her yerde mümkün olabileceğini ama demokratik ülkelerin mahkeme kararı olmadan kısa mesajları durdurmayı tercih ettiğini, aksi halde bu müdahalenin çok ses getireceğini söylüyor. Rusya Federal Güvenlik Servisi olan FSB ise konuyla ilgili bir açıklama yapmıyor.

FBI'ın gri şapkalı yazılım uzmanlarıyla San Bernardino'daki teröristin iPhone'una girebildiğini hatırlayacak olursak, yazılım korsanları, istihbarat ajansları ve yazılım/donanım üreticileri üçgeninde yeni tartışmaların çıkacağına kesin gözüyle bakabiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.