Finans sektörü dışında çalışan blockchain girişimleri

Finans sektörü dışında çalışan blockchain girişimleri

Bitcoin'in yakın geleceğiyle ilgili çok sayıda soru işaret var ancak ardındaki teknoloji blockchain, daha kısa vadede daha büyük bir etki yaratabilecek potansiyele sahip. Akla ilk finans sektörünü getirse de blockchain teknolojisi enerjiden paylaşım ekonomisine buluttan e-ticaret farklı alanlarda kullanılıyor. Örnek uygulamalarıyla dikkat çeken girişimlerse şu şekilde sıralanıyor:

BlockCypherBlockchain için Amazon Web Services olarak tanımlanan girişim, sunduğu web servisleriyle dileyenlerin blockchain uygulamaları geliştirmelerine izin veriyor. Kullanıcıların ödeme kabul etmesini sağlayan bir de ödeme API'ı var.

ChronicledDünya çapında sahte ürünlerin oluşturduğu pazarın 1.7 milyar dolarlık (kayıtlara geçen) bir büyüklüğe ulaştığı gerçeğinden yola çıkan girişim, lüks segmentte yer alan markalara ait ürünlere blockchain tabanlı kimlik sistemi öneriyor. Modadan şaraba, sanattan elektroniğe birçok alana açılmayı hedefliyor girişim.

Enigma: MIT'den çıkan Enigma, şifrelenmiş veri setleri için gizlilik garantili dağıtık bulut platformu. Enigma'nın şifrelenmiş verinin deşifre edilmeden paylaşılıp kullanılmasını sağlayan teknolojisi ilk duyurulduğunda yüksek ses getirmişti.

Ethereum Projectİlk günden bu yana en çok konuşulan blockchain projelerinden biri olan Ethereum yeni nesil dağıtık uygulama platformu akıllı kontratların çalıştırılmasını sağlıyor. İnterneti dağıtık hale getirme hedefiyle yola çıkan platform Microsoft'tan IBM'e büyük teknoloji şirketleri tarafından kullanıldı.

Feedz: Blockchain tabanlı canlı yayın platformu kullanıcılar tarafından aktarılan son dakika gelişmelerin gerçek zamanlı olarak, konum bazlı ve konulara göre takip edilmesini sağlıyor. Kaynaklara ilişkin P2P doğrulama ve güven skorları kullanıcıların haber hikayesindeki gerçeklere daha rahat ulaşmasını sağlıyor.

La'ZoozPaylaşım ekonomisini tamamen aracısız hale getirme potansiyeli çok konuşulan blockchain tabalı araç paylaşım girişimi. La'Zooz gerçek zamanlı araç paylaşım uygulaması kullanan herkese ait ve kullanıcılarını platformun geliştirilmesine sağladıkları katkıya göre Zooz adını verdiği dijital paralarla ödüllendiriliyor. Henüz çıkarılma aşamasında olan Zooz'larla kritik eşik aşıldığında uygulama kullanıma sunulacak.

Onenameİnternetin kimlik doğrulama sistemi olmasını umduğu teknolojisi, blockchain kimlik oluşturma ve yönetme süreçlerini kolaylaştırıyor. Web uygulaması dileyen herkesin bir kişisel ya da kurumsal profil oluşturup bunu web'de sosyal medya profillerinde ya da kartvizitlerinden paylaşmasını sağlıyor.

StorjBlockchain tabanlı dağıtık depolama hizmetleri arasında öne çıkanlardan biri olan Storj'un servisi baştan uca şifreli. Geleneksel rakiplerine göre daha uygun fiyat ve verimlilik blockchain tabanlı depolama servislerinin en önemli avantajları arasında.

shocard

ShoCardBlockchain tabanlı sanal kimlik kartı platformu sağlıyor. Kullanıcılar bu kimlik kartlarına ShoCard mobil uygulamasından erişiyor.

Stampery21'inci yüzyılda noterlik bu şekilde yapılır diyen Stampery bir diğer aracıyı hayatımızdan göndermek istiyor. Resmi bir belgenizin kopyasını notere götürmek yerine Gmail ya da Dropbox gibi hesaplarınızdan Stampery'ye yükleyip onaylatabiliyorsunuz. Telif hakları davalarında çok yardımcı olabilecek bir teknoloji aynı zamanda.

Blockchain ile ilgili detaylı bilgi için Fırat'ın Blockchain nedir, bankacılık için neler getirecek? yazısını görmenizi de tavsiye derim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.