Dünya çapında yankı uyandırmış 20 teknoloji yatırımcısı

Dünya çapında yankı uyandırmış 20 teknoloji yatırımcısı

Teknolojinin her geçen gün gelişim göstermesiyle birlikte hayatın her alanındaki ihtiyaçlar da çeşitlilik göstermeye devam ediyor. Bu ihtiyaçları gidermek için ise girişim ekosistemine her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Girişimciler ne pahasına olursa olsun akıllarına koydukları fikri gerçekleştirmek için her yolu deniyorlar. Tabi bu ekosistemin içerisinde büyük bir rol oynayan yatırımcılar da girişimciler için oldukça büyük önem taşıyor.

Projelerin hayata geçmesinde finansal destek sağlayan yatırımcılar, belli bir sermaye ile girişim için kaynak yaratan kişi ve kurumlardan oluşuyor. Fikrin hayata geçiş aşamasında veya daha ileri aşamalarında kaynak yaratan risk sermayedarları, bünyesinde birden fazla paydaşa yer vermesiyle melek yatırımcılardan kolayca ayrışıyor. Diğer bir yandan risk sermayedarlarının yaptıkları yatırımdan bekledikleri geri dönüş oranları da melek yatırımcılarla aralarındaki farklardan birini oluşturuyor.

Risk sermayedarları, yani Venture Capital şirketleri yatırım yapmaya değer girişimleri keşfeden birçok başarılı yatırımcıdan oluşuyor. Oysa genellikle şirketlerin baz alındığı raporlar ve listeler hazırlanıyor.

Biz de bundan farklı olarak başarı sağlayan girişimlere hangi aşamada dahil olunduğu, çıkış yapıldığı (exit), diğer yatırımcılarla olan ilişkileri, kararlılıkları, performans geçmişleri gibi kriterlere göre risk sermayedarı şirketlerin dünya çapında ses getiren yatırımcılarını ele alan bir liste hazırladık. Yatırım konusunu bir de bu açıdan gözler önüne sermek için en doğru kararları alan 20 teknoloji yatırımcısını listeledik.

1. Jenny Lee

Risk sermayedarı Jenny Lee

Şirket: GGV Capital Yaşı: 44 Ülke: Çin En önemli yatırımları: YY.com, Pactera Uluslararası Teknolojileri, 21Vianet

Çin’deki en saygın teknoloji yatırımcılarından biri olan Jenny Lee, özellikle sosyal bir platform olan YY’ye 2010 yılında yaptığı yatırımla gündem oldu. Ayrıca eski bir jet ve drone mühendisi olan Lee, insansız araç üreticisi Ehang’a 10 milyon dolarlık yatırım yaptı.

2. Brad Feld

Risk sermayedarı Brad Feld

Şirket: Foundry Group Yaşı: 51 Ülke: ABD En önemli yatırımları: Zynga, Fitbit, MakerBot, Rally Software 2007 yılında Foundry Group’u kurmadan önce Feld, Intensity Ventures ve Mobius Venture Capital şirketlerinin kurulum aşamasında yer aldı. Feld, halen kar amacı gözetmeyen Kadın ve Bilgi Teknolojisi Ulusal Merkezi’nin, Kolorado Startup’ının, ve UP Global’in yönetiminde yer alıyor.

3. Mike Maples, Jr

Risk sermayedarı Mike Maples, Jr

Şirket: Floodgate Yaşı: 48 Ülke: ABD En önemli yatırımları: Twitter, Twitch.tv, Demandforce

General Motors’un bir Maples yatırımı olan Cruise Otomasyon’a yaptığı 1 milyar dolarlık ödeme ile adından sıklıkla söz ettiren Mike Maples, bir web hosting şirketi olan Weebly ve bilgi teknolojisi yönetimi şirketi olan Spiceworks’e yaptığı yatırımlarla da en önemli yatırımcılar listesinde yerini korumaya devam ediyor.

4. Rebecca Lynn

Risk sermayedarı Rebecca Lynn

Şirket: Canvas Ventures Yaşı: 43 Ülke: ABD En önemli yatırımları: Lending Club, Future Advisor, Check

Canvas Ventures kurucu ortağı ve partneri Lynn; Eden Teknoloji Servisleri, Viewics, CrowdFlower ve HealthLoop gibi girişimlere de yaptıkları yatırımlarla ön plana çıkıyor. Ayrıca Doximity, CrowdFlower ve HealthLoop’un yönetim kurulu üyesi olan Lynn; Practise Fusion ve Socrata şirketleri kurullarında da izleyici ünvanıyla yer alıyor.

5. Danny Rimer

Risk sermayedarı Danny Rimer

Şirket: Index Ventures Yaşı: 45 Ülke: İsviçre En önemli yatırımları: King Dijital, Etsy, NEt-a-Porter

Nasty Gal, 1stdibs ve Good Eggs şirketlerindeki paylarıyla online pazardaki başarısını pekiştiren usta yatırımcı, Dropbox’a yaptığı 250 milyon dolarlık Seri B yatırımı ile de çok konuşuldu. Ünlü yatırımcı, 280 milyon dolara CBS’ye sattığı internet radyosu Last.fm ve SunMicrosystems’a 1 milyar dolara sattığı açık kaynak veritabanı MYSQL ile şöhretinin giderek pekişmesini sağladı.

6. Fred Wilson

Risk sermayedarı Fred Wilson

Şirket: Union Square Ventures Yaşı: 54 Ülke: ABD En önemli yatırımları: Twitter, Tumblr, Etsy

İlk olarak 1985 yılında, henüz 25 yaşındayken yatırım sektörüne giren Wilson, Brad Burnham ile birlikte Twitter, Foursquare, Tumblr, Bug Labs, Meetup, Zynga, Etsy, Indeed.com, Oddcast, Work Market MongoDB gibi önemli yatırımlara imza attıkları Union Square Ventures şirketini kurdu.

7. Sir Michael Moritz

Risk sermayedarı Sir Michael Moritz

Şirket: Sequoia Capital Yaşı: 61 Ülke: ABD En önemli yatırımları: LinkedIn, Zappos

Google, PayPal ve Yahoo’ya yaptığı yatırımlarla efsaneleşen Moritz, Facebook tarafından 22 milyar dolara satın alınan mesajlaşma uygulaması WhatsApp’a kurumsal yatırım yapan tek şirketin bünyesinde yer alıyor. Ayrıca 2013 yılında kendisine Kraliçe Elizabet tarafından “sir” nişanı takdim edildi.

8. Josh Kopelman

Risk sermayedarı Josh Kopelman

Şirket: First Round Capital Yaşı: 45 Ülke: ABD En önemli yatırımları: LinkedIn, OnDeck Capital

Geliştirme aşamasındaki girişimlere tohum yatırım yapan Kopelman; 2011 yılında halka arz edilen LinkedIn, Bazaarvoice ve 263 milyon dolara Teradata tarafından satın alınan Aster Data’ya yaptığı yatırımlarla oldukça büyük ses getirdi. Kendisi halen çoğunluğu yazılım ve internet alan adı şirketlerinden oluşan önemli noktalarda yatırımcı, yönetici ve danışman unvanlarıyla yer alıyor.

9. Marc Andreessen

Risk sermayedarı Marc Andreessen

Şirket: Andreessen Horowitz Yaşı: 44 Ülke: ABD En önemli yatırımları: Skype, Kno, Facebook

Facebook’a tohum yatırım yapan Andreessen ;Instagram, Oculus VR ve Skype’ın satışlarından da büyük kazançlar elde etti. Portfolyosunda Pinterest, Stripe, Airbnb, Buzzfeed gibi önemli şirketler bulunan yatırımcı, Loudcloud öğrenim platformunun da kurucu ortağı.

10. Jim Breyer

Risk sermayedarı Jim Breyer

Şirket: Breyer Associates Yaşı: 54 Ülke: ABD En önemli yatırımları: Facebook, Etsy

Önceleri Facebook yatırımcıları arasında olan Breyer, şimdilerde Çinli akıllı telefon şirketi Xiaomi ve dijital para şirketi Circle gibi önemli yerlere yaptığı yatırımlarla gündeme geliyor. Bunun yanı sıra 2016 Mart ayında Dalian Wanda tarafından satın alınana kadar Legendary Entertainment’ın ve Disney tarafından satın alınan Marvel Entertainment’ın yöneticisi ve yatırımcısı pozisyonundaydı.

11. Aydın Şenkut

Risk sermayedarı Aydın Şenkut

Şirket: Felicis Ventures Yaşı: 46 Ülke: ABD En önemli yatırımları: Meraki, Fitbit, Shopify

Aslen Türk olan Şenkut, 47 exit’le ve içlerinde Apple, Amazon, Facebook, Google, Microsoft, AT&T, Disney ve eBay’in de bulunduğu 55 şirket alımıyla yatırım dünyasında oldukça büyük bir şöhrete sahip. Google’ın da ilk ürün müdür olan Şenkut, 10 farklı uluslararası web sitesi yayınlayarak da Google’ın ilk uluslararası satış yöneticisi olma unvanını elde etti. Bunların yanı sıra Türkçe başta olmak üzere İngilizce, Fransızca, Almanca ve Portekizce konuşabiliyor.

12. Bill Gurley

Risk sermayedarı Bill Gurley

Şirket: Benchmark Yaşı: 49 Ülke: ABD En önemli yatırımları: Uber, GrubHub, Snapchat, Twitter

Benchmark’ın kıdemli yatırımcısı Gurley attığı başarılı adımlarla Benchmark’ın Seri A yatırımlarında adından sıkça söz ettiriyor. Geçmiş yatırımlarından bazılarını ise Avamar Teknolojileri, Business.com, Clicker.com, Shopping.com, Vudu gibi önemli hamleler oluşturuyor.

13. Peter Thiel

Risk sermayedarı Peter Thiel

Şirket: Founders Fund Yaşı: 48 Ülke: ABD En önemli yatırımları: Facebook, Yammer, Powerset

PayPal’un kurucusu ve Facebook yatırımcısı olan Thiel, 2012 yılında sosyal medya devi Facebook’taki yüzde 10 hissesinin çoğunu halka arz etti. Thiel’in kendi adını taşıyan vakfı ile 2 yılı aşkın bir süredir genç girişimcilere burs vererek onları hayallerini gerçekleştirmeleri yönünde teşvik ediyor.

14. Scott Sandell

Risk sermayedarı Scott Sandell

Şirket: New Entreprise Associates Yaşı: 51 Ülke: ABD En önemli yatırımları: Workday, Tableau Yazılım, Speadtrum İletişim

Şirketinin 20 yıllık emektarı olan Sandell, yatırım başarılarıyla hala herkese bu konuda oldukça yetenekli olduğunu kanıtlıyor. Scott Sandell’in yaptığı önemli yatırımlardan bazılarını SanDisk tarafından satın alınan Fusion-io ve Disney tarafından satın alınan Playdom oluşturuyor. Sandell’in yönetici konumunda bulunduğu şirketlerden bazıları ise Bloom Energy, CloudFlare, Sentons ve Tuya.

15. Peter Fenton

Risk sermayedarı Peter Fenton

Şirket: Benchmark Yaşı: 43 Ülke: ABD En önemli yatırımları: Twitter, New Relic, Zendesk

Benchmark’ın 6 partnerinden biri olan Fenton, tüketici ve girişim şirketleri üzerinde yoğunlaşmasıyla dikkat çekiyor. Ayrıca başarılı yatırımcı, Cockroach Labs’e yaptığı seri A yatırımla da büyük yankı uyandırdı. Ayrıca Fenton, CA Teknolojileri’nce satın alınan Wily Teknoloji, Cisco tarafından satın alınan Reactivity, IBM tarafından satın alınan Coremetrics gibi önemli Benchmark yatırımlarına da öncülük etmesiyle biliniyor. Çok sayıda başarılı işin yanı sıra triatlon tamamlamaya ve helikopter uçurmaya nasıl zaman bulabildiği ise merak konusu.

16. Roelof Botha

Risk sermayedarı Roelof Botha

Şirket: Sequoia Capital Yaşı: 42 Ülke: Güney Afrika En önemli yatırımları: Instagram, Square

Botha, 2002 yılında eBay tarafından satın alınan PayPal’ın önce kurumsal gelişim yöneticisi ve daha sonra da CFO’su olarak görev aldı. Daha sonra 2003 yılında Sequoia Capital’e katılan Botha, mobil ödeme servisi Square’e yaptığı yatırımla gündeme geldi. Ayrıca Google’ın 1,65 milyar dolara satın aldığı YouTube’un da destekçilerinden biri olan Both, Tumblr’a da yatırım desteği sağladı.

17. Neil Shen

Risk sermayedarı Neil Shen

Şirket: Sequoia Capital Yaşı: 46 Ülke: Hong Kong En önemli yatırımları: JD.com, Alibaba, Qihoo 360

Risk sermayedarlığı yatırımcılığına başlamadan önce de Çin’in en başarılı girişimcilerinden biri olan Shen, 2005 yılından beri Sequoia Capital’in Çin’deki yatırımcılarından biri. Aynı zamanda Çin’in en büyük internet girişimlerinden Meituan.com ve Dianping Holdings’in 15 milyar dolarlık kombinasyonunda rol oynayan baş kahramanlardan.

18. Steve Anderson

Risk sermayedarı Steve Anderson

Şirket: Baseline Ventures Yaşı: 47 Ülke: ABD En önemli yatırımları: Instagram, ExactTarget

Heroku, Machine Zone, Social Finance, Stitch Fix gibi girişimleri destekleyerek Silikon Vadisi’nin en büyük hamlelerine imza atan Anderson, teknoloji yatırımlarıyla büyük bir üne kavuştu. Uber ve Dropbox gibi çok sayıda bilindik şirketlere sağladığı kaynakların da sahip olduğu ünde büyük bir payı bulunuyor.

19. Jim Goetz

Risk sermayedarı Jim Goetz

Şirket: Sequoia Capital Yaşı: 50 Ülke: ABD En önemli yatırımları: WhatsApp, Barracuda Networks

Sosyal medya uygulaması YikYak, üç boyutlu yazıcı şirketi Carbon3D ve Sequoia’nın en büyük hamlelerinden olan kod kütüphanesi GitHub’a yapılan 250 milyon dolarlık Seri B yatırımında Jim Goetz oldukça büyük rol oynadı.

20. Chris Sacca

Risk sermayedarı Chris Sacca

Şirket: Lowercase Capital Yaşı: 40 Ülke: ABD En önemli yatırımları: Twitter, Instagram

Twitter ve Uber yatırımlarıyla en büyük yatırımcılar arasına giren Sacca; Stripe, Twilio, Docker, Automattic gibi girişimlere verdiği desteklerle de anılıyor. Ayrıca Sacca, 2012 yılında Facebook tarafından 736 milyon dolara satın alınan Instagram’ın ilk yatırımcıları arasında yer alıyor.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.