Son dönemde peşpeşe açıkladığı rekor gelirlerle göz dolduran Apple, 13 yıldır ilk kez gelirlerinde düşüş haberi verdi. Beklenen bir düşüş olsa da bu, Apple için tarihi bir dönüm noktasını işaret ediyor olabilir.
2016 yılı mali ikinci çeyrek (geçtiğimiz Ocak-Şubat ve Mart ayları) sonuçlarını açıklayan Apple, bu dönemde 50.6 milyar dolar gelir ve 10.5 milyar dolar kar elde etti. Kıyas için şirket geçtiğimiz yılın aynı döneminde 58 milyar dolar gelir ve 13.6 milyar dolar kar açıklamıştı. Yani şirketin gelirleri bu dönemde yüzde 22; karı ise yüzde 13 oranında düştü. Hisse başına kazanç ise 2.33 dolardan 1.90'a indi.
Düşüş Apple'ın toplam gelirlerin yüzde 65'ini oluşturan iPhone satışlarıyla doğrudan ilgili. Zira şirketin iPhone satışları son dönemin büyüme lokomotifi haline gelen Çin başta olmak üzere düşüşteydi. Apple, 2016 mali ikinci çeyrekte 51.2 milyon adet iPhone sattı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu sayı 61.2 milyon adetti.
iPhone satışları yıllık yüzde 16'lık düşüşle 51.2 milyona indi
iPhone satışlarındaki yıllık yüzde 16'lık düşüş; kısa süre önce iBooks Store ve iTunes Movies'i engelleyen Çin'e ise yüzde 26'lık düşüş olarak yansıdı. Şirketin iPad sevkiyatları aynı dönemde yüzde 19 oranında azalarak 10.3 milyona düştü. Mac satışlarında yüzde 12 düşüş yaşayan Apple, bu dönemde toplam 4.03 milyon adet Mac sattı. Cihazlar açısından tek istisna ise diğer cihazlardan sağlanan gelirlerin yüzde 30 oranında arttığı, Apple Watch sayesinde. Apple gelirlerini açıklamasa da WSJ, geçtiğimiz günlerde şirketin Apple Watch ile ilk yılında 6 milyar dolar gelir elde ettiğini tahmin etmişti. Bu sayı Rolex'in aynı dönemdeki satış gelirlerinden 1.5 milyar dolar fazla olmasıyla ses getirmişti.
Apple CEO'su Tim Cook, yaptığı açıklamada Apple'ın makroekonomik sarsıntılar kaşısında oldukça iyi performans gösterdiğini belirterek düşüşte küresel ekonomik belirsizliklerin payı olduğunu hatırlattı. Şirketin, belki bu düşüşü yavaşlatmayı umarak, tanıttığı iPhone SE ve iPad Pro gibi yeni cihazlarının satış performansını tam anlamıyla değerlendirmek için erken olduğunu da notlar arasında. Ancak daha uygun fiyatlı iPhone SE'nin daha büyük ekranlı iPhone'ların satışlarını olumsuz etkileyebileceği yönündeki uyarılar göz önüne alındığında beklentileri düşük tutmak faydalı olabilir. İşaretler Apple'ın her cihaz üreticisi için kaçınılmaz olan doyum noktasına gelme sürecinin başladığı yönünde.
Şayet böyleyse şirketin bir süredir konuşulan sürücüsüz otomobil ya da sanal/artırılmış/sinematik ya da X gerçeklik gibi füturistik çalışmalarının Apple'ın geleceğinde düşünüldüğünden daha önemli bir etkiye sahip olması beklenebilir. Gelecekle ilgili önemli yatırımlara devam ettiklerini söyleyen Cook, son dört çeyrekte 15 teknoloji girişimi satın aldıkları bilgisini de paylaştı.
Cihazlar düşerken servisler yükselmeye devam ediyor
Apple, neyse ki sadece tipik bir cihaz üreticisi değil ve oluşturduğu ekosistem şirkete iyi haberler vermeye devam ediyor. Paylaşılan güncellemelere göre, şirket Servisler'den elde ettiği geliri yıllık yüzde 20 oranında arttırarak 6 milyar dolara çıkardı. App Store gelirleri ise rekor bir büyümeyle yüzde 35 oranında arttı.
Apple Music 13 milyon ücretli aboneye ulaştı
Servisler tarafında Apple'ın tanıttığı en iddialı ve en yeni marka olan Apple Music şirketin için iyi sonuç vermeye devam etti. Tim Cook açıklamasında Apple Music'in 13 milyon ücretli aboneye ulaştığını paylaştı. Apple geçtiğimiz Şubat'ta bu sayıyı 11 milyon; en dişli rakibi Spotify ise Mart ayında 30 milyon olarak açıklamıştı.
Apple'ın düşüşünün geçici olduğu beklentisi ise yanıltıcı. Zira şirket önümüzdeki dönemde 41 ila 43 milyar dolar arasında bir gelir bekliyor. Yine de şirketin hala 233 milyar dolarlık bir nakit rezervine sahip olduğu gerçeği, yeterince iyi bir avuntu olmayı sürdürüyor.
Apple's $233 billion cash pile is bigger than the GDP of 150 countries. $AAPL pic.twitter.com/nbV3q0m8vi
— Vala Afshar (@ValaAfshar) April 26, 2016