Yapay Tech, geliştirdiği Dahi API ile Türkçe chatbot sunmak isteyen firmaları hedefliyor

Yapay Tech, geliştirdiği Dahi API ile Türkçe chatbot sunmak isteyen firmaları hedefliyor

Facebook Messenger ile hızlanan bot açılımı yapay dil işleme üzerinde bugüne kadar sessiz sedasız çalışmalarını sürdüren birçok girişimin yeniden miladı olabilir. Bu şansı kullanmak isteyip, bir adım beri çıkan girişimlerden biri olan Yapay Tech firmalar için Türkçe sesli veya yazılı komutlarla iletişim kurabilen sanal asistanlar oluşturuyor. Girişim, geliştirdiği doğal dil işleme API'ını tüm firmaların kullanımına sunuyor.

Önder Barış Aşık tarafından kurulan ve 2014 yılında faaliyetlere başlayan Yapay Tech, yaklaşık iki yıl süren bir çalışmayla geliştirdiği Dahi API'ın Türkçe literatürdeki en iyi örneklerden biri olduğunu iddia ediyor. Herhangi bir uygulamaya Türkçe "anlama" becerisi kazandıran Dahi API, ev otomasyonundan mobil uygulamalara, chat botlara ve giyilebilir cihazlara kadar farklı alanlara uyarlanabilmesiyle esnek bir altyapıya sahip.

Halihazırda Türkçe sanal asistan CEYD-A'ya benzer şekilde Android telefonlarda çalışan Dahi adlı bir sanal asistan sunan Yapay Tech, sipariş asistanı Dahi.S'i bir servis olarak sunuyordu. Firma geliştirdiği Dahi.S'in Türkçe anlayan ilk alışveriş asistanı olduğu söylüyor. Dahi.S aynı zamanda Yapay Tech'in ilk ürünü olma özelliğinde.

yapay tech

Bugün iki müşteriyle çalıştığını söyleyen Yapay Tech'in müşterilerinden biri halihazırda sanal asistanları özellikle müşteri ilişkilerinde yoğun bir şekilde kullanan Turkcell. Ancak Dahi API'ın güçlü taraflarından biri e-ticaretten bankacılığa telekomdan müşteri temsilciliği uygulamalarına kadar farklı sektörlere uyarlanabilir olması. Buna ek olarak öğrenebilir bir altyapıyla kullanıldıkça daha akıllı hale gelen uygulamalar geliştirilmesine izin veriyor.

Her uygulamayı Türkçe anlayabilen ve konuşabilen hale getirebilmek istediğini söyleyen Barış Aşık, Yapay Tech'e İngilizce dil desteği ekleyip, servislerini küresel arenada sunmayı planlıyor. Bunun için önce Türkiye'de rüştünü ıspatlaması girişim lehine olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.