Sirin Labs, akıllı telefon dünyasının Tesla'sı mı olacak?

Sirin Labs, akıllı telefon dünyasının Tesla'sı mı olacak?

İlk iPhone 2007 yazında tanıtıldığında herkes ilk 'gerçek' akıllı telefona sahip olmayı merakla beklemişti. Günümüzde ise bir akıllı telefona sahip olmak, en azından bizim için oldukça sıradan bir durum. Fakat artık yeni bir beklentimiz var; güvenli bir akıllı telefona sahip olmak.

Son dönemde yaşanan FBI-Apple çekişmesi bir şirketin güvenlik tarafında atılımlar yapmasını sağlıyor ve bu şirketlerden biri olan Sirin Labs, 72 milyon dolarlık yeni yatırımıyla bu alanda hızlı yol almak istiyor.

Hem güvenli hem kullanışlı bir akıllı telefon

Yeni tohum yatırımını Singulariteam kurucusu Moshe Hogeg, Kazak işadamı Kenges Rakishev ve Çinli sosyal ağ devi Renren'den alan Sirin Labs, yeni telefonunu Mayıs ayında Londra'daki mağazasında tanıtmaya hazırlanıyor.

Sirin Labs'ın hedefi askeri seviyede güvenlik standartlarına sahip olan ve aynı zamanda gündelik kullanıma uygun bir akıllı telefon geliştirmek. Yani sadece güvenlik ihtiyacını değil, kullanıcı deneyimini tatmin etmek istiyor. Moshe Hogeg 'Geliştirebileceğimiz en iyi telefonu geliştirelim dedik' diyor ve şimdiye kadar görülen sınırlara takılmak istemediklerini söylüyor.

Hogeg, böyle bir telefonun en azından şimdilik ucuz olmayacağını söylüyor ve ekliyor;

Dünyanın en pahalı telefonu olmayacak. Şu anda telefon başına 10-15 bin dolar seviyesindeyiz. Tesla bizim için iyi bir örnek. Yüksek fiyatlı arabalarla başladılar ama bugün Tesla araçlarının fiyatı çok daha düşük.

Fortune 500 şirketlerinin 455'i siber saldırı altında

Sirin Labs'ın geliştireceği telefonların en azından şimdilik bizim için uygun olmadığı ortada. Ancak yüzde 91'i siber saldırı altında olan Fortune 500 şirketlerini ve bu şirketlerin yöneticilerini düşündüğümüzde hedef müşterilerin kim olduğunu ortaya çıkıyor.

Bir zamanlar kurumsal şirketlerin ilk tercihi olan Blackberry'den geriye pek bir şey kalmadı ancak pazarda iPhone'dan daha güvenli bir telefona ihtiyaç duyulduğu malum ve Sirin Labs bu boşluğu doldurmak isteyen girişimlerden biri. Elbette bu yolda yalnız değil.

Blackphone ve diğerleri...

BlackphoneSilent Circle tarafından geliştirilen Blackphone, 799 dolarlık fiyat etiketiyle hem fiyat açısından hem de güvenli uygulama mağazası gibi atılımlarla ciddi bir yol kat etmiş durumda.

Nokia'nın yasını tutan Finlandiya, Bittium'un geliştirdiği Bittium Tough Mobile ile bir başka girişim olan ARCHOS ise GranitePhone ile Sirin Labs ile aynı hedefe doğru yürüyor.

İsviçre merkezli Sirin Labs'ın AR-GE ve operasyon ofisi Tel Aviv'de. Üretim ise İsveçli Sigma Connectivity tarafından yapılıyor. Özetle bir şekilde hayatımıza girecek 'yeni Blackberry'nin Kuzey Avrupa - İsrail hattından çıkacağını söyleyebiliriz. Özellikle İsrail, son yıllarda güvenlik yazılımları konusundaki atılımlarıyla dikkat çekiyor. FBI'ın iPhone 5C'yi kırmak için İsrailli bir yazılım güvenliği şirketinden yardım alacağı da gündeme gelmiş ancak daha sonra bundan vazgeçilmişti.

Bu noktada politik ve askeri liderlerin hangi akıllı telefonu kullanacağı da ayrı ve önemli bir soru olarak karşımızda duruyor.

Son olarak Kegnes Rakishev'in 2013 yılında telefonunun siber korsanların saldırısına uğramasından sonra farklı projelerde (Mobli, Genesis Angels) ortak iş yaptığı Moshe Hogeg ile bir araya gelerek Sirin Labs'ı desteklemeye başlamdığını ve seri bir yatırımcı olduğu belirtilen Rakishev ile Çinli Renren'in Hogeg'in kurduğu Singulariteam'e yatırım yaptığı da ekleyelim.

Dünya Mobil Kongresi 2015'te Silent Circle'da Chief Science Officer olarak çalışan Javier Agüera ile yaptığımız röportajı aşağıda izleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.