Google, Eddystone beacon formatına yeni güvenlik katmanı ekledi, ilk uygulayıcılardan biri Blesh oldu

Google, Eddystone beacon formatına yeni güvenlik katmanı ekledi, ilk uygulayıcılardan biri Blesh oldu

Google, fiziksel web dünyasını geliştirmek üzere atılım yapmaya devam ediyor. Bu kez açık kaynaklı Bluetooth Low Energy temelli beacon formatı Eddystone'a Ephemeral ID adlı yeni bir güvenlik katmanı ekledi.

Eddystone hem Android ve Chrome hem de iOS platformalarınca desteklenen bir format ve artık Ephemeral ID (EID) yeniliği ile daha güvenli bir yapıya kavuşuyor. EID yeniliği, Eddystone tabanlı beacon'ların yaydığı sinyalleri belirli aralıklarla değiştirerek başkaları tarafından kontrol edilmesi önlemeyi hedefliyor. Bu sayede kullanıcı gizliliğini daha güvenli çerçeveye çekiyor.

Google Geliştirici Blogu'nda yapılan açıklamalara göre Eddystone beacon'ları tarafından yayılan tek yönlü sinyaller sadece tanımlanmış kullanıcılar/cihazlar tarafından tanınabilecek ve sisteme yeni bir gizlilik/güvenlik katmanı eklenmiş olacak.

Blesh, Ephemeral ID'yi ilk kullanan beacon üreticilerinden biri

Eddystone-EID şu anda Google Cloud Platform’un Proximity Beacon API'sine, Android'in Nearby API'sine ve iOS'ta CocoaPod'a entegre edilmiş durumda. Diğer yandan beacon üreticileri de bu yeniliği kendi ürünlerinde kullanmaya başlamış ve sayılı üreticiler arasında Türkiye'den de bir şirket yer alıyor; Blesh.

Bu yeniliği dünyada destekleyen sayılı şirketlerden olan Blesh'in CEO’su Devrim Sönmez'den aldığımız açıklama da şu şekilde;

“Eddystone-EID güvenlik desteği ile Eddystone uygulamalarında hızlı bir artış göreceğiz. Özellikle mobil ticaret, bagaj takibi, anahtar bulmak veya mobil ödeme yapılabilen vending makinaları gibi noktalarda kullanım senaryolarını artık daha çok duyacağız. Hem akıllı ev uygulamaları hem de mobil ödeme konusunda yeni bir döneme gireceğimizi söyleyebiliriz."

Daha önce de Google ile çalışmalar yürüten Blesh, geçen yaz Türkiye'nin beacon kullanım haritasını yayınlamış ve  Aralık 2015'te TRPE Capital liderliğinde 7,5 milyon TL yatırım almıştı.

Türkiye'de akıllı cihaz kullanımının yaygınlaşması beacon temelli fiziksel web dünyası kurmak için önemli bir imkan sunuyor ve 2016'da bu konuda çok daha fazla iş göreceğimize şüphe yok.

Konuyla ilgileniyorsanız Blesh'in Eddystone EID hakkındaki bilgi sayfasına ve Google Geliştirici Blogu'na göz atabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.