Google'ın Physical Web projesinin ilk donanım ortağı Türkiye'den Blesh oldu

Google'ın Physical Web projesinin ilk donanım ortağı Türkiye'den Blesh oldu

Google, Apple'ın iBeacon'ına cevap niteliğindeki Physical Web projesini geçtiğimiz Ekim ayında tanıtmıştı. Bluetooth Smart teknolojisini kullanan ve nesnelerin interneti için standart bir yöntem geliştirmek üzere başlatılan Physical Web, kullanıcıların yakınlarda bulunan herhangi bir nesneyle istedikleri zaman, ek bir yazılıma ihtiyaç duymadan etkileşime geçebilmesini sağlamayı amaçlıyor.

Henüz deneme aşamasında olan projenin gelişiminde önemli bir eşik, Türkiye'nin önde gelen beacon üreticilerinden Blesh'in Physical Web uyumlu beacon'ları üretmesiyle aşıldı. Google'ın Physical Web projesi için ilk donanım ortağı olan Blesh, Blesh PW beacon’larını ve Android uygulamasını piyasaya sundu.

deviceandapp

Physical Web kapsamında, günlük kullanılan nesnelerle etkileşime geçilmesini sağlayan PW beaconından yayılan sinyal, bir mobil uygulamaya ihtiyaç duymadan kullanılabiliyor ve tüm mobil cihazların tanıyacağı bir URL taşıyor. Tanımlı URL üzerinden bu cihazlar ile her hangi bir eşyaya bir görev veya bilgi verebiliyor, ödeme yaptırılabiliriyor veya sadece kendilerini tanıtmaları sağlanabiliyor. Her bir akıllı eşya kendi URL’leri üzerinden izlenebiliyor. Bu sayede örneğin, otomatlardan akıllı cihazlar üzerinden yiyecek içecek alınıp, ödeme mobil olarak yapmanız ya da alışverişte beğendiğiniz bir ürünün stokta olup olmadığını sorgulamanız mümkün hale geliyor.

physical-web-deviceBlesh'in Physical Web projesi için geliştirdiği Blesh PW Beacon’ları da bu esasla çalışıyor. 50 dolardan piyasaya sunulan Blesh PW beacon cihazları en fazla 20 gram ağırlığında ve her türlü yüzeye yapıştırılabiliyor. Blesh PW Android uygulaması üzerinden gönderilen URL’leri değiştirmenizin de mümkün olduğu belirtiliyor.

Konuyla ilgili yapılan basın açıklamasında, Google'da Physical Web ekibinin lideri Scott Jenson; ‘Blesh’in Physical Web beaconlarını yazılımcılara sunarak pazara önderlik etmesi heyecan verici. Bu beaconları yazılımcıların deneyimine sunmak, nesnelerin internetinin hayatımıza daha çok yoldan girmesini hızlandıracak’ diyor. Google'da daha önce mobil UX Yöneticisi olan Jenson, üç yıl aradan sonra geçtiğimiz yıl Chrome takımına katılmak üzere Google'a geri dönmüştü.

Blesh PW uygulaması Google Play Store’dan indirilebiliyor.  Physical Web projesinin kapsamı genişleyip, katılımı arttıkça uygulamanın geliştirilmeye devam edileceği notlar arasında. Fiziksel dünya ve web arasındaki sınırın inceldiği bir ekosistem hayal ettiklerini söyleyen Blesh CEO'su Devrim Sönmez, gelecekte giyilebilir cihazların da Blesh PW beaconlarıyla etkileşime geçebileceğini de belirtiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.