Facebook'un bugün başlayacak olan f8 geliştirici konferansından beklenenler

Facebook'un bugün başlayacak olan f8 geliştirici konferansından beklenenler

Facebook f8 geliştirici konferansı bugün başlıyor. 12 ve 13 Nisan olmak üzere iki güne yayılan konferans San Francisco San Mason Center'da düzenleniyor. Son yıllarda başta sanal gerçeklik olmak üzere yeni platformlarda söz sahibi olmak isteyen Facebook'un bu yılki konferansından beklentileri yüksek.

Chat bot'lar Messenger'a geliyor

Facebook'un f8'de yapması beklenen en önemli duyuru şüphesiz Messenger'ın chat bot'lara açılması. Facebook Messenger'ın erişimiyle birleşince chat bot'ların uygulamaların yerini alacağına dair ön görüler güçleniyor. Geçtiğimiz yıl f8 konferansında Messenger'ı bir platform haline getiren Facebook, bu yıl dileyen herkesin Messenger üzerinde çalışacak chat bot'lar geliştirmesini sağlayacak araçlar tanıtabilir. (Chat bot'un ne olduğunu ve bununla neler yapılabileceğini merak ediyorsanız ilgili haberimizi görebilirsiniz.)

facebook_suggestions

Chat bot'lar Facebook'un Messenger'dan gelir yaratmak için bulduğu en iyi formüllerden biri olabilir. Popüler bir şekilde kullanılması durumunda işletmeler Messenger'ın bot platformunda daha görünür olmak için para harcamayı bile göz alabilir. Business Insider bir süre önce Messenger'ın kullanıcılarına chat yapmak için farklı işletmelerin önerilerini getirdiğini yazmıştı.

facebookmessenger bot

Bot'larsa şimdiden Messenger'ın içinde yerini almış gibi görünüyor. Messenger üzerinden yeni bir mesaj yazdığınızda bugüne kadar işletmeleri gördüğünüz bölümün artık "Bot'lar ve işletmeler" şeklinde yeniden kategorize edildiğini görüyorsunuz.

Platform, gerek son kullanıcı gerek Facebook'un gelir yaratma kapasitesi açısından ilginç bir sınav olacak.

Sanal Gerçeklik (VR) ve Medya

Uzunca bir süredir beklenen Oculus Rift'i yakın zamanda piyasaya sunan Facebook'un itmeye devam ettiği bir diğer platform sanal gerçeklik. Yakın zamanda 360 derece videoların tüketimini yaygınlaştıracak adımlar atan Facebook, sosyal sanal gerçeklik uygulamaları geliştirecek bir ekip kurduğunu duyurmuştu. Bu akşamki konferansta her iki konuda da yeni duyurular bekleyebiliriz.

Facebook'un canlı yayın merkezi Facebook Live önümüzdeki günlerde tüm kullanıcılara açılıyor. Buna karşın Facebook'un bu merkezi akşamki etkinlikte kullanıp kullanmayacağını bilmiyoruz. Yapılacak duyuruların son kullanıcıdan ziyade yayıncıları ilgilendiriyor olması da muhtemel.

facebook-instant-articles

Instant Articles tüm yayıncılara açılacak

Video olmasa da f8'de sözün dolaşıp Instant Articles ile yayıncılara gelmesi bir diğer olasılık. Zira Facebook Instant Articles'ı tüm yayıncılara bu akşamdan itibaren açacağını duyurmuştu. Yayının büyüklüğü, konumu ya da erişimi fark etmeksizin Facebook erişiminden faydalanması bu açılımla mümkün olacak. Instant Articles üzerinden reklam satışını mümkün hale getiren Facebook, gelirin tamamının yayıncı tarafından alınmasına izin veriyor.

Bunlara ek olarak dünyanın en büyük mobil reklam şirketi olan Facebook'un bu konuda da söyleyecekleri olabilir. Yakın zamanda native reklamların önlenemez yükselişiyle ilgili bir araştırmaya imza atan şirket, reklam verenleri için yeni native reklam araçlarını tanıtabilir.

Ön görülerin doğrulanıp doğrulanmadığını bu akşam başlayacak olan f8'de göreceğiz. Güncellemeler için bizden ayrılmayın.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.