"Bot'lar yeni uygulamalar ve dijital asistanlar meta-uygulamalar ya da tarayıcılar gibi..."
Yavaş yavaş alışmaya başladığımız sözleri bu kez Microsoft CEO'su Satya Nadella'dan duyduk. Microsoft'un 30 Mart'ta başlayan geliştirici konferansı Build'de önemli duyurular yapan şirket, bot yarışı için resmen start verdi.
Build konferansında bot'larla ilgilinen geliştiriciler için yeni araçlarını tanıtan Microsoft bu yeni yarışta "Conversations as a Platform" (yani platform olarak sohbet )mottosuyla yer alıyor. Microsoft Azure, Office 365 ve Windows platformlarını kapsayan konsept, söz konusu servis/ürünlerin tümünde yapay zeka odaklı geliştirmeleri içeriyor. Nadella'nın belirttiği gibi Microsoft'un dijital asistanı Cortana bu konsept içinde merkezi rol üstleniyor.
Build 2016'da Microsoft Bot Framework'ü duyuran şirket, geliştiricilerin programlama dili ayırt etmeksizin, metin/SMS, Slack, Twitter, Telegram, web ve diğer ürün/servisler üzerinde çalışacak bot'lar geliştirmelerini sağlıyor.
Framework'ün üç ana parçasından biri olan Microsoft Bot Builder'ı GitHub'da geliştiricilere açan Microsoft, örnek bot olarak Build konferansını Slack,SMS ya da Skype üzerinden takip etmenizi sağlayan sohbet botu BuildBot'u kullanıma sundu. Sayısı hızla artması beklenen diğer bot'lar Microsoft Build bot directory sayfası üzerinden incelenebiliyor.
Bot'larla Skype yapmak
Facebook'un f8 konferansından önce yaptığı duyuru, halihazırda mobil uygulamalardan istediğini elde edemeyen Microsoft için oldukça önemli. Ancak akla gelen önemli bir soru(n) bugüne kadar yaygınlıkla kullanıldığı Asya başta olmak üzere bot'ların mesajlaşma uygulamarı içinde çalışıyor olması. Facebook'u Messenger üzerinde bot devrimini başlatması için adeta biçilmiş kaftan haline getiren bu avantaja Microsoft'un cevabı ise Skype. Microsoft Build 2016'da Skype'ı bir platform haline getirdi.
Etkinlikte Skype Bot Platformu tanıtan Microsoft'un bu platformunda geliştiriciler için ilk Skype Bot SDK'sını sunmaya başladı. Dileyen kişi ya da işletmelerin Skype üzerinde çalışan bot'lar geliştirmesini sağlayan platform, son kullanıcıların Skype üzerinde yalnızca yazışırken değil, ses ya da video görüşmesi yaparken de bu bot'ları kullanabilmesine olanak sağlıyor.
Microsoft, Skype üzerinden doğrudan bot'larla etkileşime geçmenizi sağlarken aynı zamanda Cortana'yı bir aracı olarak da hazırlıyor. Yapılan Skype-Cortana entegrasyonu demosunda, siz sohbet ederken konuşma içeriğine göre size destek veren Cortana, örneğin restoran rezervasyonu yapmak için hareket geçebiliyor. Cortana,rezervasyonu yapmak için bir rezervasyon bot'unu yardıma çağırabiliyor. Skype'ın ve diğer bot'ların pizza siparişi, e-ticarette ürün arama ve online alışveriş/siparişin her aşamasında kullanılabilme potansiyeli var.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap