Lee Sedol son maçta da AlphaGO'ya yenildi, kazanan GO oyunu oldu!

Lee Sedol son maçta da AlphaGO'ya yenildi, kazanan GO oyunu oldu!

Deep Mind tarafından geliştirilen yapay zekâ temelli Go oyuncusu AlphaGo'nun Lee Sedol ile yaptığı 5 serilik maç sona erdi. Tarihi rekabet, 4-1 skorla AlphaGo'nun lehine sonuçlandı.

Kısa bir özet geçecek olursak; AlphaGo - Lee Sedol rekabeti 9 Mart'ta başlamıştı. Dünyanın 2. numaralı Go oyuncusu konumundaki Sedol, büyük rekabet öncesinde 4-1 veya 5-0 kazanacağını düşünüyordu. Uluslararası Go Federasyonu Genel Sekreteri Lee Ha-jin de Sedol'un seviyesinde bir bilgisayar oyunucusunu hayal bile edemediğini söylemişti.

Lakin sonuç beklendiği gibi olmadı. AlphaGo, ilk seti kazandıktan sonra diğer 2 seti de kazanarak, insanoğluna büyük konuşmanın iyi bir şey olmadığını oldukça hızlı göstermiş oldu.

Maçın 4. setinde Sedol, AlphaGo'yu alt edince umutlar yeşerdi. Hatta Sedol'un 5. seti kazanması durumunda maçın 7 sete uzatılması yönünde sesler de yükseldi. 12 yaşında profesyonel Go oyuncusu olan Sedol, 5. maçta siyah taşlarla oynamak istediğini söyleyerek AlphaGo'nun kafasını biraz karıştırdı. Fakat sonuç yine AlphaGo'nun zaferiyle sonuçlandı. Nihai sonuç 4-1 oldu.

Alphago-sedol

Go için yeni bir dönem

Ssen-dol yani 'Çetin Ceviz' lakabıyla anılan Sedol, yenilmesine rağmen tarihe geçen bir isim olmakla kalmadı, şimdiye kadar kimsenin görmediği bir zekâya karşı mücadele ederek kendini geliştirmiş oldu. Keza mücadelenin Go oyununa hem teknik hem de itibar anlamında yeni pencereler açtığı da genel olarak kabul edilen bir durum oldu.

Diğer yandan Google çatısı altındaki Deepmind'ın 1 milyon dolarlık ödülü UNICEF, STEM (bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik) derneklerine ve Go organizasyonlarına bağışlaması da finansal açıdan sevindirici bir gelişmeydi.

Kasparov - Deep Blue rekabetinden bugüne

Kasparov - Deep Blue90'lı yılların sonundaki Kasparov - Deep Blue maçları bizim için yapay zekâ ile insan zekâsının ikonlaşan ilk mücadelesiydi. AlphaGo geçtiğimiz Ocak ayında Go Avrupa şampiyonu Fan Hui’yi 5-0’lık net bir skorla yenmişti ama sanıyorum ki Sedol - AlphaGo rekabeti milenyum neslinin Kasparov - Deep Blue rekabetiydi.

Son 20 yılda yapay zekâ mühendisliğinin daha ileri bir noktaya geldiği aşikâr ancak şunu da anlıyoruz ki insan zekâsı söz konusu karmaşık sistemler olduğunda daha zayıf bir rakip konumuna düşüyor. Zira Go oyunu, satrançtan çok çok daha karmaşık bir oyun ve hamle olasılıkları çok daha fazla. Bu da bir noktadan sonra insan zekâsının derin ve stratejik düşünme kabiliyetini çaresiz bırakıyor.

Önümüzdeki dönemde yapay zekâ ile insan zekâsı arasında heyecan verici karşılaşmalar yaşayacağımızı düşünüyorum ama fazla iyimser olup olmadığımı da düşünmeden edemiyorum...

AlphaGo - LeSedol maçlarının detaylarını Google AsyaPasifik blogunda bulabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.