Nöropazarlama: Tüketicinin karar alma süreci

Nöropazarlama: Tüketicinin karar alma süreci

Turkcell Teknoloji Zirvesi'nde pazarlama üzerine konuşmaların yer aldığı salonda katıldığım son oturum, Turkcell Stratejik Pazarlama Yöneticisi Murat Killi'nin sunduğu Nöropazarlama: Tüketicinin Karar Alma Süreci oldu.

Pazarlamanın her dönemde ilgi çeken konusu nöropazarlama üzerine Murat Killi "tüketici satın alma kararını neye göre verir?" diyerek başladığı sunumunda, teknoloji ile nöropazarlamada mümkün olduğuna değindi. Gelelim konuşmada öne çıkanlara:

Beynin rasyonel ve duygusal olarak ikiye bölündüğünü paylaşan Murat Killi, bölünme konusunda bir de otopilot ve pilot sisteme değindi. Kişi günlük kararlarının yüzde 80-90 aralığında otomatik karar veriyor yani "otopilot"u kullanıyor.

Otopilot ile pilot'un farkı konusunda algı, önsezi ve fikir konusunda detayları içeren bir slaytı aşağıda bulabilirsiniz:

IMG_9450

Otopilot konusunda detaya inecek olursak Murat Killi otopilotun etkenlerini algı, idrak ve güdü olarak belirliyor:

IMG_9453

Peki bu algı markalarda nasıl karşımıza çıkıyor?

Ortadaki grilerin aynı olmasına rağmen etrafını çerçeveleyen renk algıyı değiştirdiğini belirten Murat Killi slaytta gördüğünüz ortadaki renklerin aynı olmasına karşılık farklı çerçevelerle algıyı değiştirmenin örneğini Dove ve Adidas ile açıklıyor.

IMG_9454 (1)

Hangisi daha ucuz?

Sadece renk kullanımı değil rakamların kullanımı ile ilgili tüketicinin algısı da oldukça ilginç. 39 dolar daha fazla olmasına rağmen Murat Killi tüketicinin fiyatını daha önce bilmediği bir ürünle ilgili 39 dolarlık fiyatı indirimde olarak açıkladığını beliriyor.

IMG_9455

Hızlı ve oldukça geniş bilginin paylaşıldığı oturumdan sizlere aktaracaklarım bu kadar, ilerleyen süreçte Turkcell oturumun videosunu paylaşılırsa yazıyı güncelleyeceğim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.